IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летните курорти се възстановяват след пандемията, но имат да извървят още път

Войната и резкият ръст на разходите са сигнални лампи за публичните дружества от туристическия сектор, че е време да поработят за повече ефективност

08:00 | 27.12.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изпращаме 2022 г. - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

След пандемичния хаос през 2020 г. и плахото раздвижване през 2021 г. летният туризъм в България постигна силен сезон през 2022 г.

Данни на Министерството на туризма, представени пред Националния съвет по туризъм, показват, че през летния сезон в местата за настаняване за над 10 души са пренощували повече от 4,3 млн. туристи. Възход се отчита както при вътрешния туризъм, така и при входящия, с над 2 млн. регистрирани чуждестранни туристи.

Картината може и да изглежда оптимистична, но секторът все още е под предпандемичните си постижения заради войната в Украйна, която отблъсна доста чуждестранни туристи това лято. Пълно възстановяване от ведомството очакват към 2025 г. Темпът на ръст на разходите на курортите също включва сигнална лампа и ще принуди пазарните играчи да работят повече за постигане на оптимизация и ефективност.

Описаните тенденции се виждат в отчетите на големите морски курорти, които са и публични дружества. Данните подсказват, че по-добре уредените места за отдих могат да очакват по-бързо възстановяване до нормалните нива на техните операции. Същевременно презастрояването и недобрата инфраструктура, което е фактор по Южното Черноморие, включително и водещият ни курорт „Слънчев бряг“, отблъскват туристите и за подобряване на резултатите трябва да се преосмисли цялата концепция на работа.

Силно възстановяване на туризма в ЕС

Туристическата индустрия в Европейския съюз (ЕС) като цяло се възстановява силно от сътресенията през пандемията. Общият брой нощувки, прекарани в туристически места за настаняване през първото полугодие на 2022 г., е малко над 1 млрд. при 474,7 млн. за първата половина на 2020 г., когато действаха сериозни ограничения за пътуванията, и 1,18 млрд. за полугодието на 2019 г., последната предпандемична година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Данните за първото полугодие на 2022 г. показват силен ръст на международния туризъм - 432,9 млн. нощувки са реализирани от чуждестранни туристи през този период, което е със 154% повече в сравнение със същия период на 2020 г. (170 млн. нощувки) и с 401% повече в сравнение с 2021 г. (86,4 млн. нощувки).

По отношение на вътрешните пътувания данните показват, че те са намалели със 7% през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Общо 579,1 млн. нощувки са реализирани от местни туристи през първата половина на 2022 г., което представлява 57% от всички нощувки през този период. Този дял е бил 53% за същия период на 2019 г., докато се е увеличил до 64% през 2020 г. и 79% през 2021 г.

Последна актуализация: 10:42 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
дали им е ясно че това лято границата с Гърция ще е отворена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още