IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажовете да се отдават под наем, а не на концесия, предлага министърът на туризма

Разликата между двата варианта е продължителността на договора

11:05 | 07.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Служебният министър на туризма Илин Димитров е задействал процедура плажовете вече да се отдават под наем, а не на концесия. Според него така ще може да се извършва по-качествен контрол върху дейността.

Служебният кабинет не подкрепя концепцията за отваряне на процедури по концесия на плажовете, защото процедурата е по-дълга, обясни министърът по БНТ. Затова според него плажовете трябва да бъдат отдавани под наем. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем договорът е 5 години, като след това се открива нова процедура. А при концесията договорът е за 20 години.

Димитров уточни, че за правителството плажовете са приоритетна тема. Той припомни, че за 29 плажа изтичат договорите за концесия или наем и предстои до 1-2 седмици да започнат новите процедури.

Служебният министър на туризма вчера представи приоритетните задачи и цели, които си поставя в рамките на новия си мандат, като сред тях открои именно провеждане на ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове с участието на наблюдатели от КПКОНПИ, МВР и ДАНС. Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката, спазването на правилата за обособени зони за свободно плажуващи.

Министърът допълни, че при заемането на поста през лятото на миналата година в България е имало 20 плажа със син флаг (с най-висок стандарт) и допълни, че работи за това те да станат поне 40 до края на мандата му.

По думите му зимният сезон, който е в средата си, вече превъзхожда по брой туристи предходните години. По думите му българските туристи са се увеличили със сто хиляди и са регистрирани 600 хиляди досега за ски сезона. Според него зимните курорти предлагат качествена услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още