IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените изпреварва качеството на туризма в България

Цените на туристическите услуги в България може да нараснат с още 25% догодина, прогнозират от бранша

15:19 | 21.12.22 г. 4

Цените на туристическите услуги в България са се повишили най-малко с 20% през 2022 г., а за 2023 г. ръстът може да е 25% заради поскъпването на храните и транспорта. Проблемът е, че ръстът на цените изпреварва качеството на туризма в България. Това каза Даниела Стоева, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Главоломното увеличаване на разходите и инфлацията са факт - особено в Европа, което прави европейските дестинации, включително България, доста по-скъпи“, отбеляза тя.

Стоева посочи, че като дестинация България се изправя пред нова много сериозна криза. А именно - ценовите нива изпреварват развитието на качеството на продукта. „Качеството на продукта изостава сериозно поради дефицита на кадри, който се обостри много сериозно след пандемията", уточни гостът.

По думите на Стоева българският туризъм отбелязва успешен сезон, но не е успял да постигне планираното за 2022 г. заради негативните ефекти от войната в Украйна. Пазари като Румъния и Полша надвишават или приближават нивата от 2019 г., но Германия все още е на само 50% от предпандемичните нива, посочи още тя.

Изходящият туризъм отбелязва ръст от 9% спрямо 2019 г., като основни пазари остават близките Турция, Гърция и Сърбия, но има и сериозен ръст на по-екзотичните дестинации като Малдиви, Мавриций и Занзибар, освен Египет и Тунис, каза още Стоева.

Българските туристи са започнали да планират малко по-дългосрочно, а чуждите все повече търсят различни форми на алтернативен туризъм в страната извън масовите, с основен акцент върху преживяванията, каза още зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

"Хората търсят преживявания - те не търсят една хотелска стая, а срещи с местните хора, храната, виното, всичко, което разказва за дестинацията", обобщи събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
https://business.dir.bg/ikonomika/nyama-svobodni-mesta-v-hotelite-v-odrin-gotvachite-razuchavat-balgarski-yastiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Ми колкото искат да вдигат . Аз на мутра хотелиер, който е набил пари от дрога в бетон на морето или на Банско няма да плащам. "Хората търсят преживявания - те не търсят една хотелска стая, а срещи с местните хора, храната, виното, всичко, което разказва за дестинацията" ---> лелей сетихте се след 33 години!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
travelboy
преди 1 година
Каква Гърция и Турция ви тресе.То Карибите и Малдивите са по-достъпни вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 1 година
да ги вдигнат със 100% им пожелавам! :):) явно не знаят че всякви ковид ограничения паднаха и вече по лесно се ходи до Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още