IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерският бизнес у нас е подкрепен основно от български туристи през октомври

Заетостта на леглата в местата за настаняване продължава да нараства

18:10 | 12.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Октомври е бил поредният силен месец за хотелиерите в България. Затвърждава се тенденцията от началото на годината за ръстове по всички показатели. Хотелиерите в страната регистрират през октомври поредно увеличение на броя на нощувките, на пренощувалите лица и приходите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през октомври е малко над един милион, или с 66% повече в сравнение със същия месец на предходната година. За разлика от предходния месец българските граждани са реализирали повече нощувки – общо 689 хил., а чуждите – над 332 хиляди.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през октомври се увеличава с 68% в сравнение със същия месец на миналата година и достига 484 хиляди. Българите, нощували в местата за настаняване през месеца, са 348 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чуждите граждани са 135 хил. и са реализирали средно по 2,4 нощувки.

През есенния месец в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 70% от общия брой нощувки на чужди и 39% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 19% от нощувките на чужди и 29% - на български граждани.

В същото време приходите от нощувки през октомври достигат 71 млн. лв., като 42 млн. лв. са от български граждани, а 29 млн. лв. - от чужди граждани.

Общата заетост на леглата през октомври е 23,3%, като се увеличава с 5,8 процентни пункта в сравнение с октомври 2021 г. Най-висока е заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – 26,7%, следват местата с 3 звезди – 25,9%, и с 1 и 2 звезди – 17,1%.

През октомври в страната са функционирали 2202 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, със 142 хил. легла в тях. Спрямо година по-рано общият им брой за периода се увеличава с 24,4%, а броят на леглата в тях - с 22,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още