IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските авиокомпании очакват силни летни резервации

Стачките и недостигът на служители може да нарушат работата на летищата и това лято, предупреждават ръководители в индустрията

22:30 | 05.06.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Собственикът на British Airways IAG и Air France-KLM обявиха силни летни резервации, тъй като пътуващите хора не са се отказали от плановете си за почивка въпреки кризата с разходите за живот. Но ръководителят на IAG предупреди, че стачките и недостигът на служители все пак може да нарушат работата на големи летища, пише Ройтерс.

Европейските авиокомпании и летища са под натиск да избегнат повторение на хаоса миналото лято, което помрачи завръщането към масовите пътувания след замразяването, породено от пандемията от COVID-19.

IAG, която също така е собственик на Iberia, Vueling и Aer Lingus, съобщи в петък, че силните продажби на билети за летния и зимния сезон, които са надминали очакванията, означават, че печалбата през 2023 г. ще бъде над първоначалните ѝ прогнози.

Положителните ѝ перспективи са в унисон с други големи европейски авиокомпании. Lufthansa, easyJet и Ryanair съобщиха за силни резервации през лятото, показващи, че потребителите отдават приоритет на разходите за пътувания въпреки високата инфлация и несигурността за перспективите пред икономиката.

IAG нарече перспективите за лятото „насърчаващи“ и заяви, че капацитетът на ключовите ѝ северноамерикански и латиноамерикански пазари сега се е върнал на нивата преди пандемията, като търсенето от хора, които пътуват за развлечение, стимулира резервациите.

Но главният изпълнителен директор Луис Гайего изрази притеснение за капацитета на летище „Хийтроу“ в Лондон това лято и възможни нови стачки на диспечери във Франция, където протестите заради повишаването на пенсионната възраст нарушават пътуванията от януари насам.

British Airways трябваше да намали полетите по време на великденските празници заради стачка на летище „Хийтроу“, въпреки че летището, което миналото лято наложи таван на броя на пътниците, за да се справи с недостига на служители, съобщи, че тази година няма да въвежда подобна мярка.

„Много сме притеснени от френските диспечери“, каза Гайего пред анализатори след представянето на резултатите на компанията. „Например 80% от полетите на Vueling са над френското въздушно пространство, затова смятам, че трябва да се притесняваме“, допълни той.

Групата съобщи, че очаква годишната ѝ печалба да надхвърли горния праг на диапазона от 1,8 млрд.-2,3 млрд. евро, обявен през февруари. Горният праг вече представляваше ръст с 90% спрямо миналогодишния резултат.

За трите месеца до края на март, често период на загуби за авиокомпаниите, тъй като по-малко хора пътуват, IAG заяви, че високото търсене наред с по-ниските цени на горивата са ѝ помогнали да излезе на печалба.

Тя е постигнала оперативна печалба преди изключителни ефекти от 9 млн. евро, доста над загубата от 179 млн. евро, очаквана от анализатори.

Air France-KLMсъщо съобщи, че очаква силни продажби на билети през лятото, след като приходите ѝ за първото тримесечие нараснаха с 42% на годишна база до 6,33 млрд. евро. Но книжата на компанията поевтиняват макар оперативната ѝ печалба от 306 млн. евро да е над пазарните очаквания за загуба от 294 млн. евро.

Авиокомпанията също така прогнозира, че капацитетът ѝ през 2023 г. ще достигне 95% от нивата преди пандемията спрямо 95%-100%, предвиждани преди това.

В друг знак за възстановяване на пътуванията собственикът на Holiday Inn IHG обяви ръст на приходите от налична стая (RevPAR) с 33% на годишна база през първото тримесечие. Това е ключов показател за представянето на хотелската група.

Операторите на хотели се възползват от отмяната на ограниченията заради COVID-19 в Китай, която подкрепя пътуванията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още