IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайните жеги убиват лятната ваканция за хотели, плажове и авиокомпании

Дори хора, които предпочитат да не мислят за измененията на климата, забелязват, когато семейната им ваканция се превърне в мъчение

13:19 | 30.07.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето от нас имат идеи за лятото. Те обикновено са свързани с плажове. Американците заминават за крайбрежията си, като избягват само обвития в мъгла Сан Франциско, а европейците се отправят към плажовете на Средиземно или Егейско море, пише Bloomberg.

Ще свалим почти всичките си дрехи и ще седим на слънце, понякога ще се плацикаме в океанските вълни. Целта ни е да се върнем у дома отпочинали и с тен. Ако идвате от друга планета и не знаете за какво става дума, гледайте трилъра на „Барби“.

Цяла икономическа система се върти около задоволяването на нуждите ни. Авиокомпаниите се конкурират, за да ни откарват до крайбрежни курорти, където хотели осигуряват подслона и храната. Ресторанти с морски гледки са пълни с хора. Тези, които могат да си позволят втори дом, се конкурират за крайбрежни локации. Притежаването на лодка или на друга водна играчка често е част от сделката. Има е сладководен вариант, при който езеро често замества морето. Но базовата концепция е една и съща.

Това обяснява защо след като COVID ограниченията бяха отменени през последните две години, хора от цял свят се върнаха на любимите си плажове. Много ваканционни дестинации с топъл климат отчетоха рекорден брой туристи, пристигнали по въздух, през 2022 г., например гръцкият остров Миконос и американският остров Пуерто Рико. Причината не е, че пътуванията по въздух се възстановили, като цяло обемът от пътници през 2022 г. достигна 90% от нивата през 2019 г. Пазарният дял на дестинации, предлагащи слънце и възможности за сърф, нарасна.

Но растящите температури в света изглежда са напът да унищожат тази версия на лятото. Нищо от описаното до момента не е толкова приятно, ако живакът е над 30 градуса по Целзий. Впрочем, печенето на слънце дори става опасно за живота. И кой иска седмица на Корфу, ако голяма част от острова е в плен на пожари? Това лято Южна Европа е по-малко „Барби“ и повече „Опенхаймер“.

Дори хората, които предпочитат да не мислят твърде задълбочено за измененията на климата, забелязват, когато семейната им лятна ваканция се превърне в мъчение. Тези, които притежават капиталовите активи – хотелите, къщите, лодките, естествено се надяват, че това лято е отклонение от нормата и следващата година ще се върне към обичайното. Но те се вкопчват в тази надежда вече от няколко  години. Ужасният въпрос изниква отново и отново: Ами ако това е новото нормално?

Не това е мястото за дълбоки размишления относно сложните и несигурни модели на климатичните изменения. Както Джон Бърн-Мърдок отбеляза миналата седмица, глобалното затопляне вече не трябва да е само теория, то е реалност. Крайната жега е по-обичайна в големите градове тези дни (2019-2023 г.), отколкото в началото на 50-те години на миналия век.

По-точно казано има 2,7 пъти повече дни с температури в средата на следобеда над 30 градуса по Целзий в Атина, 3,7 пъти повече в Барселона, 8,1 пъти повече в Париж и удивителните 10,4 пъти в Лондон. Всички тези градове са близо до морето, затова не е изненадващо, че популярни летни крайбрежни дестинации като Лазурния бряг във Франция и Мартас Винярд също са значително по-топли през последните години, отколкото през 19-и и 20-и век.

Няколко наистина големи вулканични изригвания, каквито не сме виждали от над два века, може да променят драстично положението, предизвиквайки период на глобално охлаждане. Но нека се съсредоточим върху не твърде невероятния сценарий, че лятото, каквото го познаваме, свърши.

Да вземем Испания, от дълго време любима лятна дестинация на британските летовници. От началото на това лято там имаше три горещи вълни, които тласнаха температурите на нива над 40 градуса по Целзий и превърнаха традиционната плажна ваканция на Коста дел Сол в знойно мъчение. Миналото лято беше също толкова зле, ако не и повече.

„Около една пета от Испания опустя“, казва британският журналист Саймън Купър, който следи от няколко години липсата на дъждове в Испания. „Цифрата може да нарасне до три четвърти… Ако Испания беше компания, консултантите щяха да кажат: Вашият бизнес модел вече не работи. Или го променете, или затворете“. Той смята, че туристите ще мигрират на северното крайбрежие на страната, а континенталната част ще премине от маслинови горички към слънчеви панели и вятърни турбини.

По-общо Купър прогнозира географска промяна във ваканционните дестинации. Британските туристи, които преди време замениха крайбрежните си градове за Испания, ще се завърнат и ще съживят градове като Сейнт Леонардс-он-Сий. The New York Times раздроби тезата на два въпроса: Стокхолм вместо Рим? Октомври вместо юли?

Но има някои противоречиви реални данни.

Първо, не е ясно дали това лято е изключително лошо за морските курорти по Средиземноморието и Егейско море макар да изглежда така в интернет. В повечето европейски страни броят на изгорелите хектари при горските пожари тази година е под средното за периода 2006-2022 г. В Гърция пострадалите райони са само със 7% над средното ниво. Страните с изключително тежки горски пожари това лято са Литва, Естония, Дания, Франция, Германия и Ирландия – почти всички в Северна Европа. Горските пожари са намалели с 15% в Испания, 21% в Италия и 85% в Кипър.

Второ, промените в климата са недвусмислена добра новина за планинските курорти. В крайна сметка повечето привличат много повече посетители като ски центрове през зимата. Но планините отбелязват почти сходен ръст на температурите като на плажовете. Последиците за снежната покривка в Алпите са познати на европейските любители на ските.

Трето, тенденциите при жилищата не показват, че хората бягат, когато температурите редовно нарастват над 32 градуса по Целзий. По-точно е да се каже, че бягат, когато няма климатици.

Явно е, че хората ще живеят и работят там, където работните места са в изобилие и/или данъците са ниски, дори това да означава неприятно високи температури навън. В САЩ двата щата с най-бърз растеж за Тексас и Флорида, сочат данни на Брукингския институт и Бюрото за преброяване на населението. Следващите три са Северна Каролина, Джорджия и Аризона. Затова американците ще се местят в Маями независимо от жегата през лятото и перспективите за повишаване на морските равнища.

По-друга тема са жителите на домове, в които да прекарват лятната си ваканция. Жилището е дългосрочна инвестиция, ваканцията е само една-две седмици забавление. Затова ваканционният пазар е по-променлив. Едната възможност е жителите на Слънчевия пояс да останат верни на традиционната си представа за лято на плажа, но да се насочат по на север към Мейн. Другата е европейските летни курорти просто да инсталират или подобрят климатизацията си, за да я приведат към стандартите на Слънчевия пояс. В Италия продажбите на дребно на климатици са се удвоили през последните 12 месеца.

Явният проблем е, че колкото повече климатици инсталираме, толкова по-трудно ще стане да спрем глобалното затопляне. Според Международната агенция за енергия глобалното търсене на енергия за охлаждане на сгради е нараснало над три пъти от 1990 г. насам. Търсенето на енергия за охлаждане се очаква да нарасне още три пъти до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... хех нефелен папагал ... смотльо ... ти нямаш мисъл , камо ли да формираш мнение обосновано на факти . живееш в някаква своя си паралелна вселена от шитове , щастлив в невежеството си ... ти имаш само дежурни нелепи твърдения , преписани от долнопробни фейк сайтчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
До: zelka007 политкомисарче, не ти чета злобничките, елементарни и повърхностно информирани безсмислици вече. Вероятно си длъжен да Коригираш Всяка Престъпмисъл в коментарите, така че, приятна работа ти пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... недъгав фейконафффт ... цялата вулканична дейност на планетата е около и по-малко от 1% като СО2 емисии , които отделя човечеството чрез изгаряне на въглеводороди ... кво се праиш на много учен и знаещ ве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: xapoznai ... на Витоша , на северният склон , на високите морени под Черни връх , във вододайната зона , на места където не огрява слънце , само сянка , имаше сняг до юни месец , даже юли ... сега май месец всичко се е стопило вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
До: xapoznai А СОЛАРЕН МАКСИМУМ как ти звучи? Я си потърси в гугъл за solar maximum? Я гледай заглавие от FORBES, 4ти Юли Т.Г. - Suns Activity Hits 21 Year Peak? И се замисли защо в никоя от 2000те статийки за КЛЕМАТИЧНА ПРОПАГАНДА от последните месеци НИТО ВЕДНЪЖ не се спомена това? АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖАЯТ И МАНИПУЛИРАТ НЕЩО С ТИЯ КЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
До: xapoznai а какво прави избухване на вулкан от 4-та или 5-та категория? Какво стана, когато изригна Тонга миналата година? Я си потърси в гугъл дори tonga eruption 2022 climate change и се замисли защо в никоя от 2000те сстатийки за КЛЕМАТИЧНА ПРОПАГАНДА от последните месеци НИТО ВЕДНЪЖ не се спомена това? Hunga Tonga underwater caldera shot 146 metric megatons of water into the stratosphere like a geyser, potentially contributing to atmospheric warming over the next 5 years
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
До: xapoznai Нямам никакви съмнения,че климатът е различен и се променя.Имам съмнения каква част от тази промяна е предизвикана от хората.Все пак затоплянето започва след края на Малката ледникова епоха през втората половина на 19 век, доста преди времето на големите въглеродни емисии..Предполагам,че нещата са някъде по средата,както почти винаги е за всяко нещо.И съм почти сигурен,че нищо от това,което сега правим, няма да има влияние върху промените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
xapoznai
преди 9 месеца
38 градуса на океана какво говори... Усещанията на хората са силно субективни, но въпреки това мога да споделя, че някога имаше сняг всяка зима в Бургас, а студените месеци започваха от ноември. Сега студа идва чак през март, сняг няма. Някога почивките бяха до 20 август, защото започваше да вали после, а сега целия септември е сух и горещ. В информационната ера истерията е лесно да се разпространява, но няма как да пренебрегнем честотата на климатичните кризи дори у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
До: xapoznai Въпросът е, че 40 си е обичайното 40, а 30 си е предишното 30. Винаги е имало 30-40 градуса през лятото. Винаги е имало места на планетата, където е имало по-горещи седмици през лятото. Но сега се пише, все едно нещо драматично и необратимо се е променило. А реално нищо, ама нищичко не се е променило. "Глобалната температура", това е по-маллоумно и оскърбително от почти всяка друга нагла лъжа от последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
xapoznai
преди 9 месеца
Въпроса е, че 40 е новото 30... И ако вземем за пример работата на открито, която предходното десетилетие се е вършила в 25 от 31 дни през юли в следобедните часове, а сега е възможно само през 20 от 31 - това вече е промяна. Все още не се отразява глобално и последствията са малки, но АКО е тенденция, която да удари и земеделието и туризма последствията ще са колосални. Има и други показателни статистики (не и в България) като претенциите по застраховки и изплатени суми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още