IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради горещините южноевропейците харчат щедро за климатици

В Италия и Испания продажбите на климатици са нараснали значително спрямо миналата година

16:26 | 24.07.23 г.
Снимка:Toru Hanai/Bloomberg
Снимка:Toru Hanai/Bloomberg

Докато Южна Европа се бори с екстремни горещини, чийто край не се вижда, хората бързат да си купят вентилатори и климатици, за да се охлаждат, пише Ройтерс.

Вградените климатици в дома са значително по-слабо разпространени в Европа, отколкото в САЩ, и това кара хората да разчитат повече на традиционни начини за справяне с жегите като затваряне на капаците на прозорците и почивка по обяд.

Но данни сочат, че италианците и испанците все повече избират по-ефективни решения за охлаждане в момент, когато летата стават все по-горещи.

Съюзът на италианските търговци на потребителска електроника Unieuro, който има над 500 магазина в страната, съобщи, че продажбите на климатици са се удвоили в седмицата до 21 юли спрямо същата седмица миналата година.

El Corte Inglés, една от най-големите вериги универсални магазини в Испания, информира, че до средата на юли вече е продала повече бройки, отколкото до края на август миналата година.

„Купих преносим климатик миналата седмица, защото семейството ми беше отчаяно“, коментира Анхела Лонардо, докато разглежда стоките в магазин Leroy Merlin в центъра на Мадрид в петък. След като дала 320 евро за климатик във всекидневната си, сега тя търси втори, който да сложи в спалнята си.

„Не искаме да прекарваме още едно горещо лято, страдайки в нощите“, допълва Леонардо.

Гореща вълна заля Европа в натоварения летен туристически сезон, като подобри рекорди, включително в Рим, и породи предупреждения за висок риск от смъртни случаи. Очаква се Испания да преживее по-високи средни температури това лято, като две горещи вълни вече връхлетяха страната през юни и юли.

Ръстът на цените на тока миналата година може да е накарал някои хора да се въздържат от инвестиране в климатици, но новите горещи вълни това лято тласкат потребителите към решение да ги инсталират, съобщи потребителската организация OCU в Испания.

Средният брой часове, в които е бил използван климатик, са нараснали с 26,5% в Севиля в месеца до 15 юли спрямо същия период на миналата година, сочат данни на компанията Sensibo, която продава устройства, помагащи на хората да намаляват енергийното си потребление от климатици.

Много хора избират вентилатори, които са по-лесни за инсталиране – таванните вентилатори на цена от 139,95 евро са сред най-продаваните продукти в тази категория уреди за дома в уебсайта на Amazon в Испания, а в Италия мобилен климатик на цена от 319 евро е най-продаваният уред в категорията.

Компаниите също инвестират в климатици. Amazon Business, където компаниите могат да поръчват доставки, отчита ръст с над 20% на продажбите на преносими климатици в Испания, Италия и Франция този месец спрямо юли м. г.

По-малки уреди като ръчни вентилатори или вентилатори, които се носят около врата, също се продават в хиляди бройки.

Четирикраките другари не са забравени - El Corte Inglés съобщи, че постелките за охлаждане са били най-продаваните стоки в магазините този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още