IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Динкова води преговори с ЕК за механизъм в помощ на българския туризъм

Идеята е предложението да бъде разработено съвместно за подпомагане за България и Румъния

10:59 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на туризма преговаря за удължаване на мярката от 9% ДДС за туроператорите, както и за компенсаторен пакет заради войната в Украйна и в Израел. Това каза пред БНР министърът на туризма Зарица Динкова.

Вече е поставен въпросът пред представители на Европейската комисия за удължаване на пакета от 9% ДДС за туристическия бранш. Към момента обаче индикациите в тази посока са по-скоро негативни, тъй като браншът вече се е възползвал от тази мярка, а повторното ѝ реализиране е невъзможно, стана ясно от коментара на министъра.

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги влиза в сила от 1 юли 2024 г. Прекъсването на мярката в средата на годината би създало затруднения, посочи Динкова. Тя допълни, че можем да претендираме за форма на компенсация.

Министерството на туризма води преговори и с представители на Европейската комисия за изработването на компенсаторни мерки заради критичната външнополитическа ситуация в Черноморския регион. Настояваме за компенсаторен пакет заради войната в Украйна и в Израел, уточни министърът. В момента Министерството на туризма, съвместно с българския туристически бранш, работи върху оформянето на тези мерки. 

Идеята е предложението да бъде разработено съвместно за помощи за България и Румъния, така че туризмът у нас да бъде компенсиран, защото по думите й в момента секторът не е равнопоставен с туристическия бранш в Европа.

По работата за създаване на гаранционния фонд за туроператорите Динкова отчита напредък. Разработен е моделът, предстои законодателната работа. Фондът ще се състои от три стълба, обясни министърът на туризма.

Динкова отчете и позитивни данни за растежа на туризма - 4% е ръстът в туризма за декември 2023 г. спрямо предходната година. По пазари се открояват Италия с 48% ръст - основно в културния и градския туризъм, и Турция с 22%. При българските туристи се наблюдава ръст както в летния, така и в зимния туризъм. Спадът от Израел се компенсира от съседни на България пазари – Сърбия, Гърция, Македония, към които е била пренасочена кампанията на страната ни, поясни тя.

Българският пазар расте, българинът е все по-активен и платежоспособен турист, отбеляза тя. Около 450 хил. пътувания са реализирани около коледно-новогодишните празници, посочи Динкова.

Влизането в Шенген и в еврозоната могат да донесат единствено позитив за туризма ни, коментира Зарица Динкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още