IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори: 20% ДДС ще се отрази пагубно на сектора

От бранша предупреждават за оскъпяване на туристически пакети заради отпадането на диференцираната ставка за туристически услуги от 1 юли 2024 г.

16:12 | 13.12.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повишаването на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г. ще се отрази пагубно на туристическия сектор и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея на фона на войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток. Това се посочва в отворено писмо на Сдружението на българските туроператори и туристически агенти „Бъдеще за туризма” до премиера, министри и народни представители.

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г., което бе прието на второ четене в Народното събрание, още веднъж показа концептуалното неразбиране на туризма като стратегически за страната ни бизнес, пише в писмото.

Диференцираната ставка от 9%, въведена като компенсация на загубите от пандемията, реално ползвахме само една година и в този контекст е лишена от смисъл. През следващата година ще се наложи да платим за разликата от 11 пр.п., която влиза в сила, без да бъдем предупредени за нея. Туроператорите отново ще бъдат наказаното звено в туризма, пише още в писмото.

От организацията допълват, че промените в Закона за ДДС ще доведат до две еднакво неблагоприятни последствия – до повишаване на цените на пакетите или влошаване на качеството.

Поскъпване на услугата за българските граждани ще предизвика отлив от записвания през български туроператори – и едните, и другите са български данъкоплатци, и ще увеличи трафика на резервации към различни чуждестранни платформи, допълват от организацията.

Според тях увеличената ставка ще принуди много компании от реалния сектор, които наемат служители, плащат осигуровки и данъци, да съкратят персонала и дейността си, а много от тях – и да затворят.

Приетите промени ще поставят на колене българския туризъм, който ще разчита единствено на хотелски резервации, тъй като само хотелите ще бъдат конкурентни субекти на европейския пазар, пише още в писмото.

В туристическите пакети за следващата година новата, по-висока ставка, не е калкулирана, което ще доведе до непоправими загуби за всеки икономически субект, допълват туроператорите от сдружението. И призовават диференцираната ставка на ДДС за българския туризъм да бъде запазена, защото тя гарантира конкурентоспособността на сектора на международните пазари и неговото бъдеще.

В противен случай ще бъде нарушен крехкият баланс между качество и цена. Покачването на ставката ще оскъпи туристическия продукт и съчетано с неблагоприятната геополитическа обстановка, ще доведе до силно свиване на търсенето, отбелязват от „Бъдеще за туризма”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
wart
преди 4 месеца
"когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея на фона на войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток. '" На калпавият му пречил вълната на тези все нещо им пречи като не можете ще дойдат други които могат и знаят тези неща по добре от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още