IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори настояват 9% ДДС за туристическите пакети да важи до края на 2024 г.

Министерството на туризма подкрепя позицията на туроператорите

20:40 | 14.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) 9-процентната ДДС ставка за туристическите услуги да се удължи до края на 2024 г. Тази позиция беше изразена по време на заседание на Националния съвет по туризъм днес от заместник-председателя на организацията Даниела Стоева.

Министърът на туризма Зарица Динкова увери участниците в днешното заседание, че ще подкрепи позицията на туроператорите.

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г. бе прието на второ четене в Народното събрание. В същото време данъчната ставка за ресторантьорския бранш остана на преференциално ниво от 9% до края на 2024 г.

Министерството на финансите, като вносител на предложението, е действало некоректно, посочва Даниела Стоева, уточнявайки, че туроператорите не са били уведомени своевременно за предстоящата промяна, а и през цялата 2023 г. не са давани индикации, че промени в данъчното облагане се предвиждат за 2024 г.

“За да може бизнесът да планира дейностите си и да ценообразува коректно, това трябваше да се случи най-късно месец май 2023 г., а не в края на годината“, подчерта Даниела Стоева.

"Наясно сме, че все някой ден трябва да се върнем към 20-процентната ставка, но големият проблем е, че се случва в края на годината. Това е бягане от отговорност и прехвърляне на негатива върху бизнеса и гражданите", коментира Стоева по БНР.

Миналата седмица в бюджетната комисия на НС председателят на АБТТА Димитрина Горанова защити позицията на АБТТА, че действието на мярката трябва да се удължи до края на 2024 г. Въпреки това депутатите в пленарна зала дадоха отсрочка само до 1 юли 2024 г., удължавайки с шест месеца предвидения в законопроекта срок – 1 януари 2024 г. Постигнатият резултат не е задоволителен нито за АБТТА, нито за българските туроператори като цяло, смятат от АБТТА. 

Туристическият бизнес нямаше възможност да се възползва ефективно от преференциалната ставка на ДДС. Такава мярка има реален ефект само тогава, когато има продажби. Реалното възстановяване на туристическия бранш обаче започна едва през 2023 година и още не е достигнал нивата от предпандемичната 2019 г. Затова намалената ставка на ДДС върху туристическите пакети, въведена като антикризисна мярка през 2020 г., не успя да изиграе напълно ролята си и би трябвало срокът й на действие да бъде удължен до края на 2024 г., посочват в аргументите си туроператорите.

АБТТА гледа на преференциалната ставка ДДС като на много важен фактор за възстановяване на входящия туризъм – онази част от бизнеса, която генерира валутните приходи в страната. Наричат го още „скрит износ“ или „износ на място“ и точно затова би трябвало да е освободен от ДДС, каквато беше практиката в миналото, за да има България конкурентен износен продукт. Входящият туризъм има силно мултиплициращ икономически ефект, като генерира приходи за много съпътстващи индустрии, които внасят пълния размер на ДДС, допълват от организацията.

Повишаването на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г. ще се отрази пагубно на туристическия сектор и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея на фона на войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток. Това споделиха в отворено писмо до премиера от Сдружението на българските туроператори и туристически агенти „Бъдеще за туризма”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още