IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как върви ски сезонът у нас – ръст на туристите и интерес към спа услугите

Туристическите регистрации в спа курортите у нас са над 125 хил. за месец и половина

11:00 | 24.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Зимният туристически сезон в България е започнал с добри показатели и към момента се развива възходящо. По последни оценки ръстът на туристите се движи около 4% с потенциал за растеж. За  близо месец и половина (1 декември 2023 г. – 10 януари 2024 г.) се отчита повишен брой на чуждестранните туристи, подчертан интерес към спа и уелнес услугите и интерес към туристическите продукти от всички възрастови групи.

Това покават наличните към момента текущи данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за туристическите регистрации, брой нощувки, пренощували в зимните курорти в България и в страната като цяло от началото на зимния сезон досега.

Според данните, предоставени на Investor.bg от Министерството на туризма, за периода 1 декември 2023 г. – 10 януари 2024 г. общият брой регистрации на туристи в България е над 630 хил., като туристите са реализирали повече от 1,4 милиона нощувки.

От началото на декември 2023 г. до 10 януари 2024 г. разпределението на туристите по пазари в България показва превес на българските туристи. От всички туристически регистрации 473 хил. са на българи.

И тази година туристите от съседните държави са най-активни в посещенията си у нас за разглеждания период. Туристическите регистрации от Гърция са 26 783, следвани от Румъния - 23 112 регистрации, и Турция с - 14 717 регистрации. Следващите позиции по този показател са за Италия с 12 622 регистрации, Република Северна Македония с 11 085, Великобритания с 9667 регистрации и Германия със 7051 регистрации.

Сред зимните български курорти Банско е водещ по туристически регистрации за периода. От откриването на ски сезона в началото на декември миналата година докъм средата на януари в община Банско регистрираните туристи са повече от 56 хил., а реализираните нощувки са над 156 хил. В община Самоков (където се намира курортът Боровец) регистрациите на туристи са над 34 хил., като посетителите са реализирали над 94 хил. нощувки. В общините Смолян и Чепеларе регистрациите на туристи са над 26 хил., като туристите са реализирали около 77 хил. нощувки.

По последни оценки на Министерството на туризма ръстът на туристите се движи около 4%, но до края на януари 2024 г. има вероятност за повишение. От ведомството отбелязват, че страната ни отчита 4,5% ръст на туризма през декември 2023 г. спрямо декември 2022 г. 

Развитието на спа туризма в България потвърждава възходящия си тренд, става ясно още от данните.

През настоящия зимен сезон ясно се очертава високият интерес към спа туризма, посочват от туристическото министерство. И допълват, че по данни от ЕСТИ общият брой регистрации на туристи в най-посещаваните спа дестинации в България е над 125 хил. за периода 1 декември 2023 г. – 10 януари 2024 г.

Като положителна тенденция министерството отчита, че интерес към туристическите продукти в България имат представителите от всички възрастови групи. Най-голям е делът на посетителите между 30 и 44 г. (33,1%), а делът на децата до 14 г. е 6,2%.

Данните покават и повишен брой на чуждестранни туристи, които посещават страната ни предимно с цел градски туризъм. През декември туристите у нас от Турция са с 22% повече, италианските са почти с 50% повече в сравнение с предходния декември.

Предвид тези тенденции, добрия старт на сезона и подчертания интерес към спа и уелнес услугите министерството очаква силен зимен сезон. Според експертите това се дължи както на все по-добрия туристически продукт, който предоставя туристическия бранш у нас, така и на добрата и ранна подготовка за зимния сезон, започнала още през септември 2023 г.

От ведомството посочват и ключовата роля на събития от световен ранг като провеждането на Световната купа по сноуборд в Пампорово и предстоящата Световна купа по ски в Банско, които са важен елемент от промотирането на страната ни.

Зимен сезон 2022/2023 беше определен от властите като успешен за България. Ски сезонът надмина предпандемичните нива с 8,7%. Постигнатият ръст спрямо предходния сезон е 24% и беше квалифициран като най-силния в рамките на последните четири зимни сезона. Данните на ЕСТИ за броя регистрации на туристи в местата за настаняване показаха над 1,7 млн. за зимен сезон 2022/2023.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още