IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът по Черноморието разчита на работници от Узбекистан и Киргизстан за лятото

Въвеждането на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни усложнява процедурата за престой и работа, твърдят от бранша

12:54 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическият бизнес по Черноморието тази година ще разчита на работници от Узбекистан, Турция, Киргизстан, Бангладеш. Това посочват хотелиери, които твърдят, че са изправени пред провал на летния сезон заради задълбочаването на кризата с липсата на персонал за туристическите обекти.

Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се очаква работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи, съобщава БНР.

Работодателите по Южното Черноморие очакват над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търси работна ръка от азиатската държава, защото тези хора имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях, казват от туристическия бранш.

Тази година търсенето на кадри от Узбекистан е повишено с над 30%. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината е въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, посочи адвокат Пламен Дотов. 

„В Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция" процесът е дълъг и има забавяне. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България“, уточни той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов. По думите му работниците от Узбекистан са много съвестни и работливи. Освен това са основно рускоговорящи, което е предимство.

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за „абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като „много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към  администрацията в България и призовава служебният министър на туризма Евтим Милошев за активност по въпроса преди началото на активния летен туристически сезон.

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки „всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още