IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш у нас очаква по-добър сезон това лято

Хотелиери посочват, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се повишава драстично

11:37 | 05.03.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българският туристическия бранш очаква предстоящият летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Оптимистичните прогнози са, че през лятото ще бъдат реализирани приблизително същия брой нощувки, както през много силния сезон на предпандемичната 2019 г. Хотелиерите посочват, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се повишава драстично въпреки инфлацията.

Ръст на туристи по родното Черноморие се очаква от Полша и Румъния. „Предстоят туристическите борси, една от които е този месец в Германия. Тогава ще има повече яснота, но заради войната в Украйна е ясно, че руснаци няма да има, германците ще са по-малко, ръст се очаква при поляците“, посочва пред БНР хотелиерът от Поморие Георги Тръпков. Според него ако от сега запазим лятната си почивка, тя може да излезе с до 25% по-евтина. Това, което според него ще се окаже проблем това лято, са нарастващите базови цени на хранителните продукти. Това ще се отрази на целия туристически продукт.

Очакванията са това лято британските туристи да се завърнат по българското Черноморие. Според предварителните данни ръстът им ще е близо 70% спрямо миналия сезон. Сериозен отлив се отчита заради загубата на някои ключови пазари - руския, украинския, израелския.

Национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), показа, че по-голямата част от мениджърите (60%) ще повишат цените на хотелските услуги с до 10%.  

Междувременно концесионери предупредиха, че заради увеличение на концесионните такси на морските плажове през предстоящия летен туристически сезон се очакват по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и поскъпване в плажните заведения.

За две години инфлационният индекс, с който се повишават таксите на концесионерите на морските плажове, достигна 25%, отчитат от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Според договорите е предвиден таван на цените, но всяка година таксите се индексират с инфлацията. 

Концесионерите отчитат и други фактори, като по-големите разходи за минимални заплати и осигуровки, поскъпването на тока и водата, което оскъпява и цената на услугата на плажа.

Министерството на туризма определи като успешен летния сезон на миналата година въпреки турбуленциите от различен характер – инфлацията, геополитическата несигурност, наводненията по Южното Черноморие и някои имиджови щети, които претърпя страната през летните месеци.

През Лято 2023 г. бяха отчетени над 4,8 милиона регистрации на туристи в местата за настаняване в България при 4,4 регистрации през предходното лято. Регистрираният ръст на туристите спрямо предходния летен сезон е 10%, а в сравнение със силния летен сезон на 2019 г. увеличението достига 4,9%. За най-ваканционния период юни-септември 2023 г. българските туристи са надхвърлили 2,3 милиона, което е с 4,8% повече от лятото на 2022 г. и с 27% над равнището на пиковата 2019 г.

Входящият туризъм също показа възстановяване, но все още е под нивата на 2019 г. Чуждите туристи в България през последното лято са били 2,5 милиона, което е с 15% повече от предходното, но с 10% по-малко от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
Ще им махат ли намаленото ДДС?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още