IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ръст на цените за чадър и шезлонг през летния сезон предупреждават концесионери

Те настояват правителството да преразгледа договорите им за пределни цени

20:31 | 05.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заради увеличение на концесионните такси на морските плажове през предстоящия летен туристически сезон се очакват по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и поскъпване в плажните заведения.

За две години инфлационният индекс, с който се повишават таксите на концесионерите на морските плажове, достигна 25%, отчитат от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Според договорите е предвиден таван на цените, но всяка година таксите се индексират с инфлацията, коментира пред БНР Николай Димитров, заместник-председател на асоциацията.

Концесионерите отчитат и други фактори, като по-големите разходи за минимални заплати и осигуровки, поскъпването на тока и водата, което оскъпява и цената на услугата на плажа.

Тази седмица концесионерите ще поискат от правителството да преразгледа договорите им с цел да се премахнат пределните цени на чадър и шезлонг, които са заложени, за да компенсират предстоящото увеличение на таксите.

В годините на пандемията наемите и концесионните такси на плажните ивици бяха намалени наполовина. Миналата година обаче държавата даде заявка, че наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 г. повишението беше с 15%. За този сезон държавата иска повишение с нови 9,5%. На част от плажните ивици цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана, заложен в договорите на концесионерите с държавата, казва Димитров. 

За две години наемът на концесионерите се е вдигнал с 25%. Най-големият разход са заплатите по водно-спасителната дейност и медицинското обслужване. На фона на това растат и изискванията за плажовете. Плаж, който е по-голям от 200 метра, трябва да има задължително освен медицинския пункт и подвижен реанимационен екип с реаномобил, допълва той.

Опасенията са за отлив на туристи от българското Черноморие заради растящата цена на сянката.

Според кмета на най-южната черноморска община – Царево, Марин Киров, това е "несправедливо и необмислено". Когато държавата увеличи таксата на концесионера, се създава спирала от поскъпване на цените, която не помага на никого, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още