IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се зона "А" в обсега на плажовете за природосъобразен туризъм

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

18:45 | 06.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разширяване на т.нар. зона "А" в обсега на плажовете за природосъобразен туризъм от 100 м на 500 м, като се възпрепятства бъдещо строителство. Това гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Вносители са депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България, ГЕРБ-СДС и ДПС. Законопроектът подкрепиха 157 народни представители, осем бяха „против“,16 се въздържаха, предава БТА.

Занапред зона "А" ще обхваща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, освен вече определената акватория на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, записа парламентът. Зона "А" е с режим на особена териториалноустройствена защита.

С промените се цели запазване на крайбрежието в неговия автентичен вид, осигуряване на възможност за необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг, както са и първа стъпка в посока прекратяване на случаите с презастрояване, посочва се в мотивите.

Предвижда се и допълнителна защита на дюните извън случаите, когато те се намират на територята, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Предвидено е да се спрат възможностите за реализиране на одобрени и влезли в сила общи и устройствени планове, които са допуснати за прилагане в отклонение от този закон и предвиждат застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на законови разпоредби, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още