IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Столичната община отново да бъде част от управлението на съоръженията на Витоша, иска Васил Терзиев

15:27 | 23.05.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев предложи да се създаде временна комисия за ситуацията с лифтовете на Витоша по време на днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС). Причината за заседанието е изясняването на обстоятелствата в периода 2007-2024 г., довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до Природен парк "Витоша", съобщава БТА.

Терзиев предлага да има от страна на администрацията един човек, който да отговаря и да координира работата, така че да има напредък по темата и още по-добър синхрон с институциите. Той подчерта, че от много години има проблем с достъпа до планината. "Много неща са се случили, много хора имат отношение към това", коментира той и добави, че са необходими съвместни усилия за решаването на проблема - на съдебната, изпълнителната и законодателната власт и Столичен общински съвет.

"Независимо каква е историята на проблема, със сигурност трябва да се знае какво как се е случило, за да може да се начертае някакъв план", каза кметът. Той изрази надежда общинските съветници да работят заедно, за да стигнат до решение, така че Столичната община отново да бъде част от управлението на съоръженията на Витоша. Според Терзиев трябва да се намери начин те да станат 100% собственост на общината, за да бъде интересът на софиянци защитен. 

Столичният кмет заяви, че трябва да се намери решение на проблема, без да се нарушава екологичният баланс. "Трябва да се помисли как и кой да направи устойчива инвестиция, както и как лифтове да бъдат свързани в една мрежа с осигурен достъп за хората. Не трябва просто да направим едни лифтове, които тръгват от нищото и свършват в нищото, без концепция как ще се ползват те", посочи той. И подчерта, че казусът е изключително сложен, има много замесени, но би било безотговорно от страна на СОС да продължи да не го решава.

Кметът на столицата вече пое ангажимент до края на мандата да има поне един работещ лифт. По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха преди дни освобождаването на зам.-кмета по правни въпроси на Столичната община и заявиха, че има бездействие от страна на кмета на София по въпроса със Симеоновския лифт. Председателят на СОС Цветомир Петров свика извънредно заседание на съвета относно казуса със Симеоновския лифт, а от групата на ПП-ДБ-СС настояха на заседанието днес да дойдат бившите кметове на София Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 седмици
*Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша* - Я, София имала кмет?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още