IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: В България няма единна структура за управление на кризи

Липсва документ с набор от мерки, които трябва да бъдат прилагани, за да ограничаваме и управляваме риска от наводнения, коментира Иван Иванов

13:20 | 07.09.22 г.
Снимка: Васил Донев БГНЕС/ЕРА
Снимка: Васил Донев БГНЕС/ЕРА

Почистването на речните басейни трябва да бъде рутинна дейност, възлагана с рамкови договори и да се проследява постоянно, но очевидно това не се случва. В България няма единна структура за управление на кризи. Тук разчитаме на случайността, на добрия късмет, на местоположението, в което се намираме, но това не е устойчив модел, коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите.

Той посочи, че проливните дъждове очевидно са в основата на бедствието в карловските села. „Колкото ѝ да има хора, които продължават да не вярват в климатичните промени, тези бедствия все повече ни доказват, че такива има. Когато се почистват речните басейни, много често се налага да има сеч на дървета и растителност покрай тях и това е големият спор – законна ли е тази сеч. Оттам идват и по-дългите процедури за разрешения за почистване на речните басейни. Така се получава закъснение в превантивната реакция, което води до подобни кризи“, категоричен е експертът.

Председателят на Българска асоциация по водите напомни, че още през 2007 година беше приета европейска директива за ограничаване на риска от наводнения, която предвиждаше всички държави членки на ЕС да въведат планове за управление на риска.

„България го направи и последният такъв документ беше за периода 2016-2021 година. Вече сме в нов период, но, за съжаление, нямаме окончателния и най-важен документ, а именно – набор от мерки, които трябва да бъдат прилагани, за да ограничаваме и управляваме риска от наводнения“, не пести критиката си инж. Иванов.

Той обясни, че европейската директива беше приета въз основа на доклади, които доказват, че климатичните промени са факт и екстремните проявления са неизбежни. „Непрекъснато ще има дълги периоди със засушаване, последвани или съпътствани с бури и дъждове. Това, към което трябва да се стремим, е да няма никакви жертви, а щетите да са минимални“, смята експертът.

Каква трябва да е превенцията за предотвратяване на природните бедствия? Кои са причините приети в България документи да не се прилагат в съответствие с европейските норми? Какви трябва да са контролът и санкциите срещу незаконната сеч? Защо в МОСВ и МРРБ не заседават експертни съвети, които да изискват спазване на предписанията? Кой носи отговорност за нерешените проблеми във водния сектор? Ще започнат ли общинските власти да информират хората какви са заплахите за конкретния район въз основа на вече създадените карти за застрашените зони, които са налични на сайтовете на басейновите дирекции? Кои са другите региони в риск от водно бедствие в България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още