IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurowings наказва стачкуващите пилоти

Компанията свива флотилията си и отменя преди това обявеното създаване на нови поне 200 работни места

14:31 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И днес са отменени над 100 полета. Снимка: . EPA/SASCHA STEINBACH
И днес са отменени над 100 полета. Снимка: . EPA/SASCHA STEINBACH

Дъщерното дружество на Lufthansa – Eurowings, започва своеобразна наказателна акция. Тя оправдава това с продължаващите стачки на пилотите. Планираният за 2023 г. флот от 81 самолета първоначално ще бъде намален с пет, съобщи компанията този следобед. Планираното създаване на поне 200 допълнителни работни места за пилоти и стюардеси в поделението за Eurowings за Германия ще бъдат отменени с незабавен ефект. Пилотите, които в момента се обучават, ще получат само временни договори. Тъй като търсенето е намалено, всички повишения до капитан също ще бъдат отменени, съобщи компанията.

В ожесточен спор за заплатите профсъюзът на пилотите Vereinigung Cockpit и ръководството на компанията се затрудняват да постигнат споразумение. Наред с други неща, профсъюзът настоява за 14 допълнителни почивни дни. В понеделник ръководството заплаши в отворено писмо до служителите, че ще оттегли предложението си, ако стачката продължи. Заради разходите за стачката - според компанията двуцифрена сума в милиони евро на ден - работните места са в опасност, каза концернът. 

Масови отмени на полети и в сряда

Профсъюзът също постави ултиматум в понеделник вечерта. „Продължаващата стратегия на Vereinigung Cockpit за ескалация ни лишава от сигурността, от която се нуждаем, за да направим допълнителни инвестиции в нашите германски полети", заяви ръководителят на отдела за финанси и човешки ресурси на авиокомпанията Кай Дуве. В ожесточен спор за заплатите профсъюзът на пилотите Vereinigung Cockpit и ръководството на Eurowings  се затрудняват да постигнат споразумение. Снимка: ЕРА В ожесточен спор за заплатите профсъюзът на пилотите Vereinigung Cockpit и ръководството на Eurowings се затрудняват да постигнат споразумение. Снимка: ЕРА

През втория ден стачката на пилотите в дъщерното дружество на Lufthansa Eurowings доведе до значителни ограничения на полетите на големите летища в Германия. По данни на летището в Дюселдорф във вторник са отменени 84 от общо 160 полета. На летище Кьолн/Бон са отменени 35 от 63 първоначално планирани полета. В Щутгарт, Мюнхен и Хамбург също бяха отменени полети и много пътници с билети на Eurowings трябваше да променят графика си. В сряда - третият и засега последен ден от прекъсването на работата, засегнати са още повече пътници – отменени са над 100 излитания и кацания от общо 160. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още