IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на летище "Хийтроу" ще стачкуват в навечерието на Световното първенство по футбол

Стачните действия неизбежно ще предизвикат нарушаване, отлагане и отмяна на полети

12:09 | 05.11.22 г.
Летище Хийтроу е най-натовареното във Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Летище Хийтроу е най-натовареното във Великобритания. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Стотици работници на летище „Хийтроу“ в Лондон ще стачкуват преди Световното първенство по футбол, което започва този месец, с искания за по-добро заплащане, съобщи в петък британски профсъюз, цитиран от Ройтерс.

Профсъюзът Unite съобщи, че 700 служители, отговарящи за наземното обслужване, транспорта и товарите, наети от филиалите на Emirates Group за летищни услуги Dnata и Menzies, ще стачкуват три дни от 18 ноември.

Световното първенство по футбол в Катар започва на 20 ноември.

„Стачните действия неизбежно ще предизвикат нарушаване, отлагане и отмяна на полети на „Хийтроу“, като пътуващите за Световното първенство ще бъдат особено засегнати“, съобщи регионалният представител на Unite Кевин Хол в комюнике.

Профсъюзът съобщи, че стачните действия ще доведат до нарушаване, отмяна и забавяне на полети на втори, трети и четвърти терминал на летище „Хийтроу“. Той допълни, че Qatar Airways, която е планирала допълнителни десет полета на седмица по време на Световното първенство, ще бъде особено засегната.

Други авиокомпании, включително Virgin, Singapore Airlines, Cathay-Pacific и Emirates, също ще понесат удар, съобщи Unite.

Dnata информира, че е задействала планове за непредвидени ситуации, за да минимизира нарушаването на полетите заради стачките, и допълни, че е ангажирана с постигането на „взаимно приемливо споразумение за всички страни“.

„Повишаването на заплатите, искано от Unite, е безотговорно и несъмнено ще повлияе на способността на бизнеса да оперира в най-добрия интерес на нашите служители в дългосрочен план“, посочи Dnata и допълни, че бизнесът ѝ на британските летища работи на загуба всеки месец заради предизвикателната среда.

Menzies съобщи, че иска разговорите да продължат и допълни, че Unite отказва да се присъедини към тях.

„Хийтроу“, което е най-натовареното летище във Великобритания, съобщи, че преговаря с партньорите си от авиокомпаниите по планове за непредвидени ситуации, които могат да задействат, за да подкрепят наземните си операции, ако действително се стигне до стачките.

„Приоритетът ни е да гарантираме, че пътниците няма да пострадат от недостига на наземен персонал в авиокомпаниите“, добави летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още