IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair записа исторически висока печалба и повиши насоките за броя на пътниците

Компанията е превозила рекордните 95 милиона пътници през шестте месеца до края на септември

11:21 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ирландският нискотарифен въздушен превозвач Ryanair отчете най-голямата си печалба след данъци и такси за първата половина на фискалната година и обяви, че очаква годишна печалба от поне 1 млрд. евро.

Авиокомпанията, най-голямата в Европа по брой пътници, заяви, че е спечелила 1,371 млрд. евро в периода април-септември, съобщава Ройтерс. Печалбата обаче изостава от медианната оценка на анализатори в размер на 1,385 млрд. евро, но надхвърля предишния рекорд от 1,29 млрд. евро, записан през първото полугодие на фискалната 2017 г.

Ryanair заяви, че се надява, че може да си осигури печалба след данъци и такси между 1 млрд. евро и 1,2 млрд. евро за настоящата фискална година, приключваща на 31 март 2023 г.

„Тези предпазливи насоки ще останат силно зависими от това дали ще страдаме от неблагоприятни събития тази зима, както се случи през миналата, които очевидно бяха извън нашия контрол“, казва главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри.

Някои конкуренти на Ryanair предоставиха сравнително оптимистични насоки през последните седмици, като Wizz Air, IAG - собственикът на British Airways, и Lufthansa, които казаха, че очакват продължаващо увеличаване на продажбите на билети въпреки страховете от инфлацията.

Ryanair е превозила рекордните 95 милиона пътници през шестте месеца до края на септември.

Компанията повиши прогнозата си за броя на пътниците за фискалната година до 168 милиона от 166,5 милиона преди това, което е значително над предишния ѝ годишен рекорд от 149 млн. броя, отчетен преди пандемията.

В края на септември Ryanair обяви, че планира да повиши целите на билетите заради поскъпването на горивата.

„Средната цена на билета на Ryanair вероятно ще се повиши от 40 на 50 евро през следващите пет години", заяви директорът на компанията за Германия Андреас Грубер.

Авиокомпанията се застрахова срещу покачващите се цени на петрола с финансови фючърси и купува евтин керосин на склад, но не може да компенсира напълно покачващите се цени на горивата, посочва Грубер, който е и ръководител на дъщерното дружество на Ryanair Laudamotion. Още в средата на август Майкъл О'Лиъри обяви, че времето на изключително евтините полети е отминало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още