IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите не успяват да се възползват от съживяването на въздушния трафик

Заплатите на над половината пилоти, участвали в глобално проучване, не са били увеличавани от пет години

10:05 | 19.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Възстановяването на световния въздушен транспорт върна пилотите на работа след спада в трафика, предизвикан от ограниченията заради пандемията, но много мъже и жени в пилотската кабина имат притеснения за заплатите си, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Заплатите на над половината пилоти не са били увеличавани от пет години, разкрива глобалното проучване на компанията Goose Recruitment, която е специализирана в търсене на служители за авиационния сектор, и информационния сайт FlightGlobal. Те са анкетирали 1184 пилоти през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Пилотите от Азиатско-Тихоокеанския регион са най-засегнати по отношение на заплащането, като почти половината от участниците в проучването от региона отчитат по-ниски доходи. За разлика от тях, 73% от анкетираните в Северна Америка са посочили, че получават по-високи заплати в резултат на ожесточеното търсене на пилоти с увеличаването на въздушния трафик.

Почти две трети от пилотите са заявили, че искат да сменят работата си за по-добро заплащане и условия през следващите 12 месеца. Въпреки това 89% от анкетираните смятат, че ще има недостиг на пилоти през следващите пет години спрямо 66% през 2021 г.

„Пилотите искат заплащането им да стане отново каквото беше преди“, коментира Марк Чарман, главен изпълнителен директор на Goose Recruitment. „Очаквам 2023 г. да донесе повече разговори за кризата със заплатите от всякога“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още