IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиационното изложение в Париж започва с най-голямата поръчка на самолети в историята

Индийската авиокомпания IndiGo поръча 500 самолета от Airbus

22:25 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Airbus обяви рекордна сделка за 500 самолета с индийската авиокомпания IndiGo в първия ден от авиационното изложение в Париж. Това се случва в момент, когато силното търсене на самолети и ракети се конкурира за внимание на фона на проблемите с веригите за доставка в индустрията, предава Ройтерс.

Сделката за милиарди долари за еднофюзелажните самолети, най-голямата в историята по брой самолети, потвърждава по-ранно съобщение на Ройтерс от този месец и засенчва неокончателната покупка от Air India на 470 самолета Airbus и Boeing по-рано тази година.

Най-голямото авиационно изложение в света се провежда на летището „Бурже“ край френската столица за първи път от четири години, след като изданието през 2021 г. стана жертва на пандемията.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна на оживеното изложение с хеликоптер и наблюдава летателна демонстрация, включително новия модел на Airbus, A321XLR, и летателни апарати от военно-въздушната отбрана, сред които и френските изтребители Rafale.

В гражданския сегмент самолетопроизводителите пристигнаха с растящи очаквания за търсенето, тъй като авиокомпаниите бързат да разширят капацитета си, за да отговорят на търсенето и да помогнат на индустрията да постигне целите си за нетни нулеви емисии до 2050 г.

Но те също така са изправени пред предизвикателство да отговорят на търсенето, тъй като доставчиците изпитват затруднения с растящите разходи, недостига на части и на квалицифирана работна ръка след пандемията.

Ръководители в индустрията казват, че в света са направени 2000 поръчки на самолети на растящ пазар на пътнически самолети наред с вече обявените поръчки, тъй като авиокомпаниите се опитват да запълнят оставената празнина от резките спадове на дейността след COVID кризата.

Само част от потенциалните нови сделки ще бъдат готови навреме за авиационното изложение тази седмица, което може да отбележи комбинация от нови и повторни съобщения, коментират анализаторите.

Сделката на IndiGo показва нарастващото значение за самолетопроизводителите за Индия, най-бързо растящия авиационен пазар в света, който обслужва най-голямото население.

„Това е само началото, предстои още. С растежа на Индия и на индийския авиационен пазар… това е точният момент за нас да направим тази поръчка“, коментира главният изпълнителен директор на IndoGo Питър Елберс.

Airbus съобщи още, че саудитската нисторатифна авиокомпания flynas е потвърдила поръчка на 30 от самолетите ѝ А320neo.

Отбрана

Авиационното изложение се провежда в сянката на конфликта в Украйна, без руско присъствие в изложбените зали за разлика от последното събитие преди четири години.

Очакваше се някои украински представители и аерокосмически компании да присъстват на изложението.

В областта на отбраната Белгия съобщи, че ще кандидатства да се присъедини като наблюдател във френско-германско-испанския проект FCAS за потенциален наследник на Rafale и мултинационалния Eurofighter.

Френската компания Thales също съобщи договор от Индонезия за 13 радара с голям обсег за въздушно наблюдение.

До края на изложението Airbus се очаква да потвърди, че Qantas упражнява опции за още девет самолета А220, както беше обявено от авиокомпанията тази година.

Самолетопроизводителят е близо и до потенциално голяма поръчка на теснофюзелажни самолети от мексиканската нискотарифна авиокомпания Viva Aerobus, съобщават източници от индустрията.

Броят на обсъжданите самолети е над сто, допълват те, но според някои източници в окончателната сделка той може да е по-скоро близо до 60.

Мексиканската авиокомпания отдавна е ожесточено бойно поле между Boeing и Airbus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още