IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите за строителство ще се индексират на тримесечие

На изменение ще подлежат цените за строително.монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г.

19:11 | 13.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Размерът на индексацията на договор за обществена поръчка и рамково споразумение за строителство ще се определя за всяко календарно тримесечие по формула. За нуждите на индексацията ще се прилага индексът към тримесечието, в което дейностите по съответния договор са фактически извършени. Това става ясно от одобреното от правителството днес постановление за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация.

След изтичане на съответното календарно тримесечие страните по договор за обществена поръчка или рамково споразумение ще могат да съставят междинен тримесечен отчет за нуждите на индексацията, в който ще се посочват видът, количеството и стойността на извършените през тримесечието строително-монтажни работи.

На изменение ще подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г.

Предвижда се изменение и на цената на строително-монтажни работи и доставки, извършени след като изпълнителят на договора или рамковото споразумение е изпаднал в забава поради причини, за които е отговорен. В този случай, ще се прилага по-ниският между тримесечния индекс към датата на падежа на задължението и към датата на изпълнението.

Методиката отразява прогресиращото нарастване на цените в целия производствен сектор от началото на 2021 г. Необходимостта от промяна в нея е възникнала, тъй като в сключените договори за обществени поръчки в строителния сектор се съдържат различни клаузи, уреждащи приемането на извършената работа.

„Правната възможност извършената работа да бъде приемана през различни периоди води до изкривяване на обезщетителния характер на индексацията, както и до съмнения за неоснователно обогатяване в някои случаи. Затова критерият се променя, като за нуждите на индексацията се прилага индексът към тримесечието, в което дейностите по съответния договор са фактически извършени“, обясняват от МС.

Целта на методиката е да се изчистят спорните моменти и да се намали изкривяването на индексираните цени, за да се минимизират възможностите за евентуални злоупотреби. С промените ще се гарантира равнопоставеност на участниците в строителния процес, допълва правителственият пресцентър.

С друго свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), в който се предлага да се регламентира механизъм, по който да не се премахват или забраняват за ползване обекти на техническата инфраструктура публична собственост на държавата и общините, за които липсват строителни книжа, но са били допустими по действалите при извършването им правила и нормативи.

Към тях спадат елементи на техническата инфраструктура, като транспортната инфраструктура и съоръженията към нея – мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, ВиК инфраструктура, електрически подстанции, хидромелиоративни строежи. Липсата на правна уредба, която да урежда тези строежи, води до невъзможност те да бъдат завършени и въведени в експлоатация, обоснова се Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в мотивите си към предложените в края на октомври промени в ЗУТ.

За да се гарантира обществения интерес, МРРБ залага в законопроекта регламенти към възложителите и необходимата документация, както и кратки срокове за изпълнението на тези действия.

Предвидено е възложителите да заявят такива строежи в 3-месечен срок след влизането в сила на промените в ЗУТ пред началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Службата и другите участници в строителството извършват проверка на място за състоянието и степента на завършеност на всеки строеж. При изрядна документация началникът на ДНСК ще издава удостоверение за годност за експлоатация за  завършените строежи при условия и ред, определени в наредбата по чл. 177, ал. 2 от ЗУТ.

Незавършените строежи ще могат да се довършат по общия ред на ЗУТ  въз основа на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Въвеждането им в експлоатация също ще се провежда по общия ред на ЗУТ.

С промените се гарантират и гаранционните срокове за строежите, които ще започват да текат от деня на издаването на удостоверението за годност за експлоатация за завършените строежи, съответно от деня на въвеждането им в експлоатация по общия ред на ЗУТ за незавършените строежи.

Обектите, които не се декларират в разписаните срокове, ще се премахват по общия ред на Закона за устройство на територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още