IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Сделката на Lufthansa с ITA може да намали конкуренцията

Комисията започна задълбочено проучане на офертата на германския авиопревозвач да придобие миноритарен дял в италианската авиокомпания

21:26 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Офертата на Lufthansa за миноритарен дял в ITA Airways може да намали конкуренцията при полетите за и от Италия, предупредиха антитръстовите регулатори на ЕС, засилвайки натиска върху германската авиокомпания да предложи по-силни поправки, предава Ройтерс.

Lufthansa иска да придобие дял от 41% в държавния италиански авиопревозвач за 325 млн. евро като част от увеличение на капитала.

Европейската комисия започна задълбочено проучване, като заяви, че сделката може да намали конкуренцията при услугите за пътнически въздушен транспорт по редица маршрути на кратки и на дълги разстояния.

Италия съобщи, че няма да се откаже от плановете си да продаде дела, като министерството на икономиката заяви още, че се надява регулаторът да се произнесе преди крайния срок 6 юни и навреме за върховия летен туристически сезон.

Антитръстовият регулатор на ЕС заяви, че засегнатите маршрути на кратки разстояние ще бъдат тези, които свързват Италия със страни в Централна Европа, а маршрутите на дълги разстояния между Италия и САЩ, Канада, Япония и Индия също може да бъдат засегнати.

Проучването ще установи дали ITA, Lufthansa и партньорите ѝ в съвместното дружество United Airlines и Air Canada трябва да бъдат третирани като едно дружество след сливането.

Търсене на отстъпки

Регулаторът на ЕС предупреди още, че сделката може да създаде или да засили доминиращата позиция на ITA на миланското летище Линате.

При посещение в Италия във вторник главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри заяви, че авиокомпанията му ще надгради водещата си позиция на пазара в страната, като вземе някои слотове на летището, които ITA и Lufthansa може да се наложи да освободят.

Lufthansa съобщи, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество и конструктивно с Комисията и изрази твърдото си убеждение, че сделката ще бъде одобрена след проучването на ЕС.

Сега Комисията иска по-силни отстъпки при сливания между авиокомпании от обикновен отказ от слотове на летища и заяви, че предложените поправки от Lufthansa са недостатъчни по мащаб и ефективност за разрешаване на притеснения за конкуренцията, потвърждавайки съобщение на Ройтерс от 16 януари.

Искаме да преценим по-добре сделката и да се уверим, че придобиването на ITA не намалява конкуренцията при трафика на кратки и дълги разстояния и че няма да доведе до по-високи цени, по-малък капацитет или по-ниско качество на услугите в пътническия въздушен транспорт в и извън Италия“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още