IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 хил. пътници на Lufthansa ще са в безизходица заради стачки на персонала

Профсъюзът Verdi призова германския наземен персонал да спре работа във вторник сутринта за 35 часа

16:24 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стачка на наземния персонал на Deutsche Lufthansa ще създаде проблеми за над 100 хил. пътници, удряйки водещата германска авиокомпания, която е изправена пред третия си кръг от стачни действия за почти три седмици, съобщава Bloomberg.

Профсъюзът Verdi призова германския наземен персонал да спре работа във вторник сутринта за 35 часа, след като на 12 февруари се провалиха преговорите за заплатите на около 25 хил. служители на групата Lufthansa. Няколко големи летища в страната ще бъдат засегнати, включително Франкфурт и Мюнхен, които са най-големите центрове на Lufthansa.

Т.нар. „предупредителна стачка“ бележи ново препятствие за Lufthansa, която вече трябваше да анулира полети на 1 и на 7 февруари, след като персоналът по сигурността и наземният персонал в Германия започнаха стачки. Работниците в транспортния сектор в Германия предприеха многократни стачни действия заради заплащането и работните условия на фона на ускоряващата се инфлация и недостига на персонал.

Lufthansa очаква да работи само до 20% от графика си през дните на стачка, като над 100 хил. пътници ще бъдат засегнати. Най-значително влиянието ще се усети във вторник. Авиокомпанията планира да приложи специален полетен план, каза говорител в изявление по имейл.

Стачката ще доведе до „непропорционално бреме както за гостите ни, така и за колегите ни“, казва Михаел Нигиман, главен директор по човешките ресурси на Lufthansa, в изявление. „Това не е начинът да се изпълни нашата споделена отговорност“.

Verdi иска увеличение на заплащането от 12,5% и допълнителен инфлационен бонус от 3000 евро за наземния персонал. Lufthansa заяви, че е представила „значително подобрена оферта“, която включва повишение на заплащането от 10% в рамките на 12 месеца и бонуси, коригирани спрямо инфлацията, от общо 3000 евро.

Verdi заяви, че очаква добро участие в стачката и че множество служители са се присъединили към профсъюза през последните месеци. Следващият кръг от преговори е планиран за сряда след стачката, която приключва в 8:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още