IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Япония сключиха сделка за премахване на митата върху вноса на стомана

Митата срещу Япония бяха наложени по времето на президента Доналд Тръмп

10:09 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

САЩ и Япония обявиха в понеделник сделка за премахването на митата, наложени по времето на американския президент Доналд Тръмп, върху вноса на 1,25 млн. метр. тона японска стомана годишно, след като Вашингтон даде подобен достъп на европейските производители на стомана миналата година, съобщава Ройтерс.

Новата сделка, която изключва алуминия, ще влезе в сила на 1 април и изисква от Япония да вземе „конкретни стъпки“, за да пребори с глобалния излишен капацитет в производството на стомана, до голяма степен фокусиран в Китай, казаха американските представители.

В съвместно изявление на САЩ и Япония се казва, че Япония ще започне да изпълнява в рамките на шест месеца „подходящи местни мерки като антидъмпинг, изравнителни мита и предпазни или други мерки с еквивалентен ефект“, за да се установят по-пазарно ориентирани условия за стоманата.

Споразумението, подобно на сделката с ЕС по стоманата и алуминия от октомври, призовава внесената от Япония стомана да бъде изцяло произведена в страната, за да е с безмитен достъп. Така ще се намали рискът китайска стомана да заобиколи американските мита.

„Това е стъпка към решение... но ще продължим силно да призоваваме САЩ да премахнат изцяло митата по начин, съответстващ на правилата на Световната търговска организация (СТО)“, заяви японският министър на индустрията Коичи Хагуйда.

Представител на министерството заяви, че изключването на алуминия отразява американската позиция и не е по искане на Япония.

Голяма част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън е фокусирана върху коригирането на влошените отношения на САЩ със съюзници, които са пазарно ориентирани демокрации.

За разлика от ЕС и Великобритания, която иска подобна сделка, Япония не наложи ответни мита върху американски стоки като уиски, мотоциклети и дънки.

Сделката се случва, докато цените на стоманата в САЩ започват да спадат от рекордните си нива, предизвикани от силното търсене и ограниченията в доставките заради пандемията, което допринесе за висока инфлация в цялата икономика.

Фючърсите върху стоманата в САЩ, които достигнаха 1945 долара за тон миналия септември, затвориха на цена от 1180 долара в понеделник, което е почти двойно повече от цената от 578 долара от 7 февруари 2020 г., преди да удари пандемията.

Мениджърите от стоманената индустрия в САЩ изразяваха опасения, че администрацията на Байдън ще договори твърде голям достъп на чуждестранните производители на стомана, които ще наводнят пазара с внос, докато инвестират милиарди долари в нов капацитет.

Те обаче изказаха облекчение, че обявената в понеделник сделка ограничава японския внос до около двегодишния среден обем от 2018 и 2019 г.

Президентът на Асоциацията на производителите на стомана в САЩ Филип Бел заяви, че около 58% от вноса на стомана през 2021 г. от Япония, или около 550 хил. метр. тона, е бил внесен чрез изключения, така че сделката ще ограничи допълнителния обем.

„Като цяло това е силна сделка за американските производители на стомана. Тя показва, че не трябва да прилагаме универсален подход, когато става въпрос за нашите работни места, околна среда и икономически растеж“, добави Бел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още