IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски фирми са доставяли оръжия на Русия?

Става дума за доставки на автомати, бронежилетки, части за дронове, пише Politico

10:02 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Путин (вляво) и Си Дзинпин. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg
Путин (вляво) и Си Дзинпин. Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg

През последните месеци китайски компании са доставили 1000 автомата и друго оборудване на руски компании. Според изданието Politico, което се позовава на търговски и митнически данни, доставките са осъществени между юни и декември 2022 г.

Държавният доставчик на оръжие Norinco е доставил автоматите през юни миналата година на руската компания „Техкрим“, която също така има бизнес с руската армия. Пушките са модел CQ-A, копие на произведената в САЩ пушка M-16, която се използва и от паравоенните части на китайската полиция. Според американското списание оръжията са били маркирани като „граждански ловни пушки".

Според митническите и търговските данни руските компании са получили и 12 пратки с части за дронове от китайски компании и над 12 тона бронежилетки, пренасочени през Турция в края на 2022 г. Наред с другото се твърди, че компанията Da-Jiang Innovations Science & Technology Co. Ltd (DJI) е доставила батерии и камери за дронове на руска компания през Обединените арабски емирства. Politico напомня, че DJI е в списъка със санкции на САЩ, тъй като се твърди, че компанията е замесена в следенето на уйгурското малцинство. 

Това е първото потвърждение, че Китай изпраща пушки и бронежилетки на руски компании, и показва, че безпилотни летателни апарати и части за тях продължават да се изпращат въпреки обещанията на поне една компания, която заяви, че ще преустанови дейността си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите ѝ не подпомагат военните действия.

Не е ясно дали Русия е използвала стоките, доставени от Китай, във войната срещу Украйна, но дронове на DJI са били забелязвани на бойното поле

Доставката на стоки с двойна употреба, т.е. продукти, които могат да се използват за военни и граждански цели, би могла да бъде начин Пекин мълчаливо да увеличава подкрепата си за Москва, без да се страхува от репресии от страна на Запада, пише медията. През последните седмици правителството на САЩ на няколко пъти предупреди, че Китай може да доставя оръжия на Русия. Наскоро редица западни официални лица заявиха, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия - ход, който може да промени характера на бойните действия на терен в Украйна, като ги наклони в полза на Русия. Длъжностните лица са загрижени също така, че някои от материалите с двойна употреба биха могли да бъдат използвани от Русия за оборудване на подкрепленията, които се изпращат в Украйна, в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Въпреки че западните санкции ограничават възможностите на Москва да внася всичко - от микрочипове до сълзотворен газ, Русия все още може да купува стоки, които подпомагат военните ѝ усилия, от „приятелски" държави, които не спазват новите правила на Запада, като Китай или страните от Персийския залив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още