IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се запасява с по-големи от очакваното количества кобалт

Рискът от вътрешнополитически сътресения в Демократична република Конго, основен доставчик на метала, принуждава Пекин да действа превантивно

10:13 | 04.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се възползва от падащите цени на кобалта, за да увеличи националните запаси от метала, използван в батериите за електрически превозни средства и в космическата индустрия, съобщава Bloomberg.

Националната администрация по храните и стратегическите резерви ще закупи около 5000 тона кобалт от три местни рафинерии и от държавен търговец, споделят източници, запознати с въпроса. Обемът е по-голям от първоначалния план за закупуване на 2000 тона, след като допълнителните оферти от доставчиците накараха правителството да вземе повече класове от метала.

Цените на кобалта на международните пазари се сринаха с над 60% от май 2022 г. досега поради нарастващия добив в Демократична република Конго (ДРК) и Индонезия. Тази година може да се стигне до голям излишък на пазара в размер на 30 хил. тона, който може да нарасне допълнително през 2024 г., изчислява Rystad Energy.

Китайските рафинерии, които доминират в преработката на кобалт, са силно зависими от доставките на суровината, която идва от мините в ДРК, въпреки че Индонезия бързо се очертава като важен регионален източник. Нарастващото насилие в източната част на ДРК може допълнително да дестабилизира страната, докато се подготвя за избори през декември, предупреждават експерти от ООН миналия месец.

Цените на колбата се сринаха през последните месеци. Източник: Fastmarkets Цените на колбата се сринаха през последните месеци. Източник: Fastmarkets

От страна на търсенето, приемането на по-евтини желязо-фосфатни батерии (LFP), в които няма кобалт, набра скорост. Етичните опасения относно добива на кобалт от ДРК чрез принудителен детски труд също подхранват загърбването на този метал в индустрията за производство на катоди. Въпреки това кобалтът все още играе важна роля в различни приложения - от материали за авиацията до магнити.

Последният път, когато Китай се запаси с кобалт, беше през 2020 г., когато купи 2000 тона от метала за своите стратегически резерви, за да противодейства на прекъсванията на доставките в ДРК поради разпространението на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още