IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтината енергия сви заводските цени у нас и през юли, но само на годишна база

Общият индекс на цените на производител намалява през юли с 13,7% на годишна база, но се увеличава с 0,5% на месечна

12:43 | 30.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител в България се понижава през юли в сравнение с година по-рано и тази тенденция се наблюдава от началото на годината. Основна причина е продължаващият спад на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

През юли заводските цени се понижават с 13,7% на годишна база, но растат с 0,5% в сравнение с юни.

Месечна промяна

На месечна база статистиката регистрира покачване с 0,8% в преработващата промишленост. НСИ отчита намаление в добивната промишленост - с 0,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%.

По-високи цени в преработващата промишленост има при производството на основни метали - с 3,6%, производството на химични продукти - с 1,5%, производството на напитки - с 1,3%.

Понижение на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,7%.

Годишно изменение

Общият индекс на цените на производител намалява с 13,7% през юли в сравнение с година по-рано. Значителен спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37%, и в преработващата промишленост - с 2,6%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 11,2%.

В преработващата промишленост съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 18,8%, а също и при производството на основни метали - с 6,7%.

Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 44,9%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 19,1%.

       Общ индекс на цените на производител в промишлеността

       (2015 = 100) Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

По данни на НСИ индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли намалява с 0,3% в сравнение с юни. Понижение е отчетено в добивната промишленост - с 4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

По-ниски цени в преработващата промишленост от НСИ наблюдават при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – 2,4%.

Повишение на цените е регистрирано при производството на напитки - с 1,4%, и производството на мебели - с 0,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 18,1% на годишна база. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 36,8%, в преработващата промишленост - с 1,7%, докато в добивната промишленост се наблюдава увеличение - с 3,7%.

Спрямо юли миналата година статистиката наблюдава понижение на цените в преработващата промишленост при производството на химични продукти - с 28,6%, и производството на основни метали - с 13,7%.

Значителен ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 60,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17,5%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 14,5%.

       Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

      (2015 = 100) Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар за един месец се увеличава с 1,9%, но намалява за година с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още