IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да намали износа на дизел към западните страни с една четвърт този месец

Страната готви редица мерки за ограничаване на износа на горива, за да се пребори с растящите цени при бензиностанциите

22:45 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира да намали износа на дизел от ключовите си западни пристанища с една четвърт този месец на фона на планираната сезонна поддръжка на рафинериите и усилията на правителството да се запаси с повече гориво, за да облекчи ценовия растеж на вътрешния пазар, пише Bloomberg.

Доставките на дизел от руските пристанища в Черно и Балтийско море, включително няколко партиди за Беларус, са определени на 1,874 млн. тона за септември, което представлява спад от близо 25% спрямо плана за август, става ясно от индустриални данни, видени от Bloomberg.

Това се равнява на 466 000 барела на ден, което е спад от около 600-те хиляди барела на ден, присъстващи в графика от миналия месец.

Това е и най-ниското равнище на планирания руски износ на дизел от май насам, когато националните рафинерии проведоха пролетния сезон на поддръжка.

Планът, видян от Bloomberg, показва само доставките на дизелово гориво, доставяно до пристанищата по тръбопроводи. По-малки обеми могат да бъдат изпратени и с железопътен транспорт. Действителните потоци може да се различават в зависимост от времето и търсенето от чуждестранните клиенти.

Операторът на тръбопроводната мрежа „Транснефт“, който съставя графиците за товарите, отказа да коментира плана за износ през септември.

Спадът в износа на дизел следва спада в производителността на руските петролни рафинерии, тъй като много от съоръженията минават през период на есенна поддръжка. Темпът на ежедневна първична преработка на суров петрол в Русия в периода 24-30 август се забавя с близо 240 000 барела на ден спрямо предходната седмица, изтъква източник, запознат с графика. Пикът в броя на прекратилите работа рафинерии поради поддръжката обикновено е между втората половина на септември и първата половина на октомври.

Националните рафинерии също пренасочват някои партиди дизел към вътрешния пазар по искане на Министерството на енергетиката, тъй като правителството иска да ограничи ръста на цените при бензиностанциите.

Енергийното ведомство съветва рафинериите да ограничат отвъдграничните доставки на дизел и бензин и да продават повече гориво на вътрешния пазар, за да гарантират, че търсенето е задоволено. През август общият износ на горива в страната спадна до 11-месечно дъно, което отразява както началото на сезона на поддръжка, така и пренасочването на някои количества към вътрешния пазар.

За този месец министерството препоръча на големите производители на петрол да ограничат износа си на дизелово гориво клас Евро-5 до малко над 1,5 млн. тона. Препоръката не е правно обвързваща и производителите в страната могат да изберат да изнасят повече висококачествен дизел, ако цените в чужбина са по-привлекателни, отколкото у дома.

Министерството също е изготвило предложение да позволи само на петролните рафинерии да изнасят дизел и бензин - ход, който се фокусира върху така наречените потоци на сивия пазар, разглеждани като причина за растящите цени. Ако бъде одобрено, предложението може донякъде да ограничи износа на горива, тъй като компаниите, които не произвеждат гориво, но го купуват на вътрешния пазар и го препродават в чужбина, няма да могат да продължат с тази практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още