IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалената спасителна сделка на супермаркетите Wilko застрашава хиляди служители

Канадският магнат Дъг Путман се отказва от предоставяне на финансова помощ на закъсалия търговец на дребно, позовавайки се на лошото управление

16:08 | 11.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хиляди служители на британския търговец на дребно Wilko Ltd. вероятно ще загубят работата си след пропадане на преговорите с канадския магнат Дъг Путман по спасителната сделка, съобщава Bloomberg.

Путман планираше да спаси значителен брой от 400-те магазина на Wilko, след като компанията обяви несъстоятелност миналия месец, но в понеделник заяви че преговорите са приключили без постигане на споразумение.

След среща със синдиците от PricewaterhouseCoopers профсъюзът GMB посочва, че разпределителните центрове на Wilko ще затворят в петък следващата седмица, което означава, че компанията се насочва към съкращаване на всички 12 500 служители.

Путман, чието семейство притежава редица търговци на дребно, като канадската Toys'R'Us, изтъква, че „разходите за управление на наследената оперативна инфраструктура на Wilko“ са отчасти причина за провала на преговорите. Той добавя, че финансирането е налице и се търси сделка от няколко седмици.

Около 100 от магазините на фирмата могат да бъдат продадени на Poundland, конкурентна компания, споделя източник, запознат със ситуацията.

Миналата седмица друга подобна верига магазини - B&M European Value Retail SA - заяви, че се е споразумяла да придобие най-много 51 магазина на Wilko на максимална цена от 13 млн. паунда (16,3 млн. долара).

Надин Хаутън, представител на GMB, споделя, че Wilko „трябваше да процъфтява в сектора на търговия на дребно, който иначе е силен, но беше провален от собствениците на бизнеса“.

Wilko, която продава всичко - от канцеларски материали до сладкарски изделия и почистващи препарати, остана без пари на фона на недобри управленски решения. Спасителният пакет в размер на 40 млн. паунда, предоставен по-рано тази година от собственика на Homebase Hilco UK, не беше достатъчен, за да изведе компанията от финансовия колапс.

Путман е известен във Великобритания със спасителната инжекция за музикалния търговец на дребно HMV през 2019 г. Компанията отвори отново водещия си магазин на Oxford Street в Западен Лондон по-рано тази година и се завърна в други големи градове, като ирландската столица Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още