IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Тайван през ноември отчита най-бързия си темп на растеж от над година

Въпреки това данните изостават от пазарните оценки за ръст от 4,6%

14:15 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Тайван отбеляза най-голямото си увеличение от над година, но все още не отговаря на очакванията на пазара, смекчавайки ентусиазма за бързо възстановяване на глобалното търсене на зависимата от търговията икономика, съобщава Bloomberg.

Извънграничните доставки са се увеличили с 3,8% през ноември спрямо същия месец на предходната година, става ясно от изявление на Министерството на финансите на Тайван. Въпреки че това е най-бързият темп на растеж от юли 2022 г., той все пак не достигна оценките на анкетирани от Bloomberg икономисти за увеличение от 4,6%. На месечна база износът се свива с 1,7%.

В същото време вносът се понижава с 14,8%, много повече от очакванията на икономистите за спад от 2%, като основното препятствие е резкият спад в покупките на оборудване за производство на полупроводници от чужбина.

Търговският баланс е положителен на ниво от 9,8 млрд. долара, като това е втората по големина сума в историята на статистиката.

Инвеститори и анализатори търсят признаци, че слабото търсене в Азия постепенно ще се възстанови. Износът на Китай се повиши с 0,5% през ноември на годишна база, въпреки че тези данни са изкривени от факта, че година по-рано страната все още се бореше с ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.

Износът на Тайван се връща към растеж, но изостава от пазарните очаквания. Източник: Bloomberg Износът на Тайван се връща към растеж, но изостава от пазарните очаквания. Източник: Bloomberg  

Има и някои положителни признаци в региона: Южна Корея, друг лидер в световната търговия, отбеляза ускоряване на възстановяването на износа миналия месец на фона на по-силното търсене на полупроводници.

Тайван се надява и на увеличаване на износа на чипове, като се има предвид важността на сектора за икономиката.

По-рано тази година Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият производител на чипове в света, отчете спад на печалбата за второто тримесечие, докато търсенето на потребителска електроника продължава да спада. Компанията записа понижение на приходите до 480,84 млрд. нови тайвански долара. Освен това TSMC посочва, че бизнесът ѝ е бил засегнат от макроикономическите предизвикателства, „които попариха търсенето на пазара и доведоха до „продължаващи корекции в инвентара“ на клиентите“.

Глобалното търсене на лаптопи и смартфони скочи по време на блокадите заради Covid-19, а това накара производителите на смартфони и персонални компютри да се запасят с компоненти. Сега тези компании се борят с прекомерно големите си запаси, докато потребителите орязват покупките на подобни продукти заради ускоряващата се инфлация. Това доведе до спад на цените на чиповете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още