IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ удължават примирието по митата върху стоманата и алуминия

Брюксел не е убедил Вашингтон да подобри текущите си митнически квоти, над преминаването на които се прилагат мита

11:25 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) и Вашингтон ще удължат примирието си върху вноса на стомана и алуминий в САЩ, за да избегнат връщането на мита за милиарди долари.

Европейската комисия (ЕК) обяви във вторник, че ще спре ответните мерки, приложени по време на президентството на Тръмп, за 15 месеца, до 31 март 2025 г., съобщава Bloomberg.

Брюксел обаче не е убедил Вашингтон да подобри текущите си митнически квоти, над преминаването на които се прилагат мита, допълва агенцията.

Износителите на стомана и алуминий от ЕС ще спестят приблизително 1,5 млрд. евро от мита годишно, според изявление на Комисията.

САЩ трябва да завършат собствената си процедура за удължаване на своята система за митнически квоти за същия период от януари.

ЕС смята, че квотната система, която включва тримесечни квоти за 54 продуктови категории за стоманодобивни заводи и 16 продуктови категории за алуминиеви заводи, не е достатъчно гъвкава и има нужда от подобрения, вкл. въвеждането на годишни квоти за европейския пазар.

Комисията посочва в изявление, че „ЕС ще продължи да се ангажира конструктивно със САЩ, за да запази законните си права и да премахне завинаги митата на САЩ върху износа на ЕС“. Митата са въведени на базата на раздел от законодателството на САЩ, който дава на президента правомощия да налага мита върху определен внос от съображения за национална сигурност.

Времето на ЕС и САЩ да сключат Глобално споразумение за устойчива стомана и алуминий, или GSA, изтича, което налага приемането на този компромис за митата. Споразумението предвижда освобождаването от мита да остане в сила до предстоящите президентски избори в САЩ през ноември 2024 г.

Споразумението GSA би представлявало трайно решение на спора от епохата на Доналд Тръмп, предизвикан от митата върху европейския внос на основание, че представляват риск за американската национална сигурност. Блокът веднага въведе ответни мерки.

ЕС и САЩ сключиха временно примирие през 2021 г., което изтича в края на тази година.

ЕС иска САЩ да премахнат всички митнически квоти като част от по-широкото споразумение GSA, което САЩ засега отказват да подпишат. Блокът обмисля и подновяване на делото срещу САЩ в Световната търговска организация или повторно налагане на някои мита върху американски продукти.

Това не се подкрепя широко от държавите членки на ЕС, които са загрижени за потенциално нарастващото търговско напрежение преди изборите догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още