IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasekomo привлече 8 млн. евро за роботизиране на биоконверсията на насекоми

Биотехнологичната компания планира втора производствена база в България, която изгражда в партньорство с местен предприемач

18:47 | 11.01.24 г.
Нова производствена база. Снимка: Nasekomo
Нова производствена база. Снимка: Nasekomo

Биотехнологичната компания Nasekomo привлече 8 млн. евро капитал за растеж с финансиране от серия А. Инвестицията е на Invenio Partners, частен капиталов фонд, фокусиран върху региона на Югоизточна Европа.

Nasekomo ще използва капиталовия ресурс, за да постави началото на изграждането на широка мрежа от авангардни фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа, с поглед към други континенти в близко бъдеще, съобщиха от компанията. След индустриалния демонстрационен център в близост до София, през 2025 г. на Nasekomo планира откриването на втора производствена база в България, която отново се изгражда в партньорство с местен предприемач.

Целта на компанията е да се наложи в индустриализацията на отглеждането на насекоми за висококачествено производство на протеини, което ще отговори на глобалното търсене на протеини и на предизвикателствата с достъпа до храна и проблемите с устойчивостта в производството на фуражи. 

Nasekomo е създадена през 2017 г. от предприемачите Ксавие и Олга Марсенак и биолога Марк Болар с ангажимент за създаване на устойчив бизнес с положителна мисия. Основателите се стремят да бъдат пионери в патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да революционизират производството на фуражи чрез доставяне на по-висококачествен, устойчиво произведен протеин.

Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Invenio Partners, който ще се присъедини към борда на директорите на Nasekomo, отбеляза, че биотехнологичната индустрия е добре позиционирана и се разраства бързо, което представлява изключителна възможност за инвеститорите, търсещи възвръщаемост в сферата на устойчивото производство.

Наскоро Nasekomo подписа споразумение с технологичния лидер Siemens за стратегическо партньорство, фокусирано върху цифровизацията на индустрията за насекоми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още