IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е осъдена да плати 450 хил. лв. на близки на загинала при взрива в „Миджур“

ВАС приема, че договорът за обезвреждане на противопехотните мини е в разрез с Отавската конвенция

16:16 | 12.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ
Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Министерският съвет и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са осъдени да заплатят по 150 хил. лв. обезщетение на тримата наследници на загиналата при взрива в завод „Миджур“ през 2014 г. М. Ангелова. Това съобщиха от пресцентъра на Върхoвния административен съд (ВАС). Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

1 октомври 2014 година в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом при мощен взрив загинаха 15 души

Съдът постанови двете държавни институции да заплатят обезщетението за неимуществени вреди, причинени на близките на загиналата при тежкия инцидент Ангелова, ведно със законната лихва, считано от деня на инцидента.

Делото е образувано през 2023 г. по жалба от трима наследници на загиналата жена, след като Административният съд-Видин е отхвърлил иска на близките за нанесени неимуществени вреди в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на унищожаването на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на Република България, след като на 6 юли 2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации.

Близките на загиналата жена обвиняват правителството в бездействие при изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите (чл.105,ал.1 КРБ), по осигуряване на обществения ред и национална сигурност (чл.105,ал.2 КРБ). Министерството на околната среда и водите не е предприело действия по отнемането на издаденото на „Видекс“ АД разрешително за експлоатация на завода в Горни Лом. Заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. броя противопехотни мини и е бил длъжен да провери за предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното.

Съгласно сключения договор на 08.07.2008 г. между гръцката „Акмон“ СА „Видекс“ АД, българското дружество поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ следвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между двете компании е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Отавската конвенция). Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване не е трябвало да разрешава сделката. Според ВАС условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още