IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП се усъмни за данъчни измами заради фирми с високи материални запаси

7 хил. дружества са получили предупреждение заради нелогично високите си складови наличности

11:35 | 07.02.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила предупредителни писма до 7 хил. фирми заради нелогично високи материални запази на обща стойност от почти 5,6 млрд. лв. От приходната агенция дават възможност на дружествата доброволно да коригират декларираните данни.

„Според нас партньорският подход е ефективен и справедлив спрямо бизнеса“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.  

Предупредените фирми са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г. значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция или има несъответствие между стойността на наличните материални запаси и сумата на нетните приходи от продажби, става ясно от съобщение на НАП до медиите. 

За повече от половината компании това е второ предупреждение, но те продължават да поддържат голям брой стоки на склад, което според приходната агенция противоречи на икономическата логика. Като налични в складовете са посочени голямо разнообразие от стоки, сред които облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други. 

Според данъчните инспектори е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. Предупредените фирми могат да направят инвентаризация и да подадат коригираща декларация, ако открият несъответствия между реалните складови наличности и декларираните данни, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации. 

От приходната агенция ще проверят част от фирмите по телефона през следващите месеци, а най-рисковите ще бъдат подложени на проверки от НАП.

*Текстът е обновен в 17:15 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още