IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на стомана ArcelorMittal прогнозира ускоряване на търсенето през 2024 г.

Основният движещ фактор в глобален мащаб ще бъде засилващото се търсене от страна на Индия

09:57 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ArcelorMittal SA, най-големият производител на стомана в света извън Китай, прогнозира скок в търсенето тази година, позовавайки се на очаквания силен растеж в Индия.

Световният пазар на стомана беше помрачен миналата година, тъй като производственият и строителният сектор се сблъскаха с проблеми в лицето на имотната криза в Китай и слабия растеж в много от най-големите икономики в света. Това доведе до анемични продажби и свиване на маржовете в целия сектор, пише Bloomberg.

Все пак ArcelorMittal представи положителна гледна точка за сектора в четвъртък, заявявайки, че очаква потреблението на стомана извън Китай – ключов барометър за състоянието на световната икономика – да нарасне с 3% до 4% през 2024 г. Растежът в Индия се очаква да изиграе ключова роля, като търсенето вероятно ще нарасне с 8,5% през 2024 г.

ArcelorMittal се присъединява към други производители на стомана в оптимистичния си поглед за Индия. Съперникът JSW Steel Ltd. заяви миналия месец, че очаква нарастващо търсене в страната през следващите години.

„Гледайки напред, отчитаме ранни признаци за по-конструктивен фон в индустрията“, посочва главният изпълнителен директор на ArcelorMittal Адитя Митал, цитиран от Bloomberg.

Икономическото възстановяване ще бъде добре дошло облекчение за ArcelorMittal, която имаше тежка година. Компанията беше принудена да продаде бизнеса си в Казахстан, след като инцидент в местна мина уби 46 работници. Освен това производителят рискува да бъде конфискуван италианският му бизнес със стомана от правителството на страната.

ArcelorMittal заяви, че поема загуби от 2,4 млрд. долара от казахстанските операции и още 1,4 млрд. долара обезценка от своя мажоритарен дял в Acciaierie d'Italia.

ArcelorMittal отчете печалба за четвъртото тримесечие преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) от 1,27 млрд. долара, в сравнение с медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за 1,23 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още