IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на никел може да се сблъска с изненадващ дефицит тази година

Подобен сценарий е възможен, тъй като индонезийското производство трябва да се справя със забавяне при издаването на разрешителни

19:20 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният пазар на никел може да се сблъска с изненадващ дефицит тази година, ако растежът на индонезийското производство бъде ограничен от бавния процес по одобрение и предоставяне на разрешителни за добив, предупреждава Macquarie Group Ltd., цитирана от Bloomberg.

Въпреки че основният сценарий на банката залага на излишък от по-малко от 40 000 тона, това може да се промени, ако одобренията на Джакарта се бавят, а ръстът на местното производство за цялата година падне под 13%, изтъкват в бележка анализатори. „Това е голяма промяна спрямо последните ни прогнози“, пишат те.

Референтните цени на никела се сринаха с 45% миналата година главно заради огромния ръст на предлагането от Индонезия, което изпревари колебливото търсене от сектора за производство на неръждаема стомана и батерии. Все пак предоставянето на разрешителни в Индонезия за тази година - без които производителите не могат да работят – се бави, което накара правителството да обещае, че проблемът ще бъде разрешен още този месец.

Извън Индонезия запасите, натрупани в Китай миналата година, също може да са били по-малки от предишните изчисления, като се има предвид по-голямото от прогнозираното увеличение на потреблението, посочват анализаторите, позовавайки се на теренни проучвания. В резултат на това пазарът изглежда е по-близо до баланса, отколкото се смяташе по-рано, добавят те.

Никелова руда в Индонезия се търгува при премия от над 7 долара за тон спрямо определената от правителството минимална продажна цена, изтъква Macquarie. Това би добавило около 700 долара на тон към производствените разходи в страната, изчислява банката.

Това би представлявало значително облекчение за миннодобивните компании и заводите за преработка на суровината на други места, които се сблъскват със сериозни прекъсвания, тъй като масивното евтино производство на Индонезия ги прави неконкурентоспособни. Септиан Харио Сето, правителствен служител, който отговаря за разширяването на сектора за преработката на никел в страната, казва, че е малко вероятно цените да се покачат много над 18 000 долара за тон на Лондонската метална борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още