IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anglo American отхвърли предложението за поглъщане от BHP

Британската миннодобивна компания се позова на ниската оценка, която не отразява реалната стойност на дружеството

15:53 | 26.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миннодобивната компания Anglo American Plc отхвърли предложението на BHP Group за придобиване на стойност 39 млрд. долара, позовавайки се на значителното подценяване на стойността на дружеството.

Съгласно предложената сделка, обхващаща всички акции, Anglo първо трябва да раздели контролните си дялове в южноафрикански производители на платина и желязна руда между своите акционери, преди да бъде придобита от BHP. Общата стойност на акция на необвързващото предложение е около 25,08 паунда, изтъква BHP.

„Предложението на BHP е опортюнистично и не оценява перспективите на Anglo American“, заяви председателят на Anglo Стюарт Чембърс, цитиран от Bloomberg.

Отхвърлянето на предложението беше очаквано. Анализаторите и някои английски инвеститори също смятат, че сумата изостава от реалната стойност на Anglo. Сега BHP ще трябва да увеличи офертата си, ако иска да започне преговори.

Само преди две години акциите на Anglo се търгуваха на цена от почти 43 паунда на акция, но книжата ѝ бяха засегнати от големи оперативни и пазарни неуспехи.

Обединяване с Anglo ще осигури на BHP приблизително 10% от световните доставки на мед преди очакван недостиг, който много наблюдатели на пазара прогнозират, че ще доведе до скок на цените. Ако бъде успешна, трансакцията ще отбележи връщане към широкомащабното сключване на сделки за BHP, като същевременно потенциално ще изхвърли други кандидати, целящи да увеличат експозицията си към метала, който е тясно свързан с глобалния енергиен преход.

Anglo отдавна се разглежда като потенциална цел сред най-големите миннодобивни компании, особено защото притежава атрактивни южноамерикански медни мини в момент, когато по-голямата част от индустрията се надпреварва да добави резерви и производство. Все пак ухажорите са отблъснати от сложната структура на Anglo и комбинацията от други ресурси - от платина до диаманти - и особено от дълбоката ѝ експозиция към Южна Африка.

BHP се опита да се справи с това предизвикателство, като настоя Anglo да раздели двете си южноафрикански предприятия като условие за поглъщане.

Това предложение също беше отхвърлено от Anglo в петък, като компанията каза, че то не е привлекателно за нейните инвеститори.

„Предложената структура също е изключително непривлекателна, създавайки значителна несигурност и риск при изпълнението, поети почти изцяло от Anglo American, нейните акционери и други заинтересовани страни“, подчертава Чембърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още