IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняващите суровини свиват печалбата на миннодобивните компании

И Rio Tinto, и Glencore отчитат по-слаби резултати през 2023 г.

11:34 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадащите цени на суровините и растящите разходи удрят печалбата за 2023 г. на две от водещите миннодобивни компании в света, съобщава Bloomberg.

Печалбата на Rio Tinto Group се е свила с 12% миналата година, макар че компанията все пак успя да задели по-висок дивидент.

Най-големият производител на желязна руда отчете печалба от 11,8 млрд. долара, до голяма степен в съответствие с оценките на анализаторите. Компанията ще плати финален дивидент от 2,58 долара на акция спрямо 2,25 долара година по-рано, каза тя в изявление.

Разочароващото следпандемично възстановяване в Китай – най-големият потребител на метали в света, налага низходящ натиск върху търсенето на индустриални суровини. Макар че цените на желязната руда остават сравнително устойчиви пред отчетния период, стойността на суровината се срина до 3-месечно дъно тази седмица на фона на засилени опасения за търсенето на стомана в Китай.

„Ще продължим да изплащаме привлекателни дивиденти и да инвестират в дългосрочната сила на бизнеса ни, докато растем в [сектора на] материалите, нужни за декарбонизиране на света“, каза главният изпълнителен директор Джейкъб Стаусхолм в изявление.

Rio Tinto съобщи, че нетните разходи за обезценка за годината възлизат на 700 млн. долара, основно свързани с австралийските ѝ рафинерии за алуминиев оксид.

“Това бе подтикнато от предизвикателните пазарни условия пред тези активи в комбинация с подобреното ни разбиране за капиталовите изисквания за декарбонизация и въведеното наскоро законодателно увеличение на разходите за въглеродни емисии“, каза компанията.

Акциите на Rio поевтиняха с 1,8% до 125,80 австр. долара в Сидни преди представянето на отчета.

Glencore намалява дивидента си

Швейцарската Glencore също съобщи за стръмен спад на годишната си печалба, но и понижи дивидента си.

Компанията отчете основна печалба от 17,1 млрд. долара – наполовина сумата преди година, макар че все пак това е едно от най-добрите ѝ представяния. Търговецът на суровини и миннодобивна компанията отчете сериозен ръст на печалбата през 2022 г., след като инвазията на Русия в Украйна изстреля цените на енергията нагоре, но голяма част от натиска вече се облекчи. Акциите на компанията поевтиняха с 5,2% в търговията в Лондон рано сутринта.

Glencore намали дивидента си до 1,6 млрд. долара и за пръв път от няколко години не обяви програма за обратно изкупуване на акции. Компанията насочваше огромна възвръщаемост към акционерите през последните години – тя обяви общи плащания от 7,1 млрд. долара по това време на миналата година, но временно измества фокуса си върху управление на нивата на дълга, след като договори закупуването на бизнеса с въглища на Teck Resources.

Бизнесът с търговия със суровини на Glencore също отбелязва сериозен спад на печалбата, тъй като волатилността, при която търговията процъфтява, отслабва. Подразделението бележи печалба от 3,5 млрд. долара миналата година спрямо 6,4 млрд. долара година по-рано. Спадът се дължи на понижение от 67% на печалбата от енергийна търговия, докато тази с метали бележи лек ръст.

Компанията отписва и 2,5 млрд. долара към края на годината, включително 762 млн. долара от мината си за мед и кобалт в Демократична република Конго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още