IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto: Инвестициите в минно дело са твърде ниски, за да се поддържа енергийния преход

Количеството метали, необходими за всеки киловат производствен капацитет, се е повишило с 50% от 2010 г. насам, изчислява МАЕ

16:08 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ниските нива на инвестиции в глобалния миннодобивен сектор излагат на риск глобалния енергиен преход, разширявайки недостига на стратегически важни минерали като мед, предупреждава председателят на Rio Tinto Доминик Бартън, цитиран от Ройтерс.

„Пропастта е огромна и всъщност съм силно притеснен дали ще успеем да я запълним“, посочва Бартън чрез видео връзка на конференцията Ecosperity в Сингапур.

Глобалните усилия за намаляване на затоплящите климата емисии на въглероден диоксид ще зависят от осигуряването на големи запаси от минерали като мед, литий и кобалт, необходими за изграждането на електрически превозни средства, слънчеви централи и вятърни паркове.

Количеството метали, необходими за всеки киловат производствен капацитет, се е повишило с 50% от 2010 г. насам, а електрическите автомобили изискват шест пъти повече минерали от традиционните коли с двигатели с вътрешно горене, изчислява Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Бартън казва, че светът не е изправен само пред недостиг на минерали, но и пред недостиг на капитал, необходим за реализиране на нови миннодобивни проекти, чието разработване отнема повече време от преди.

„Миннодобивната индустрия е намалила значително инвестициите си от периода 2015-2016 г. (...) Ние сме със стотици милиарди долари под това, от което се нуждаем“, предупреждава Бартън.

Той изтъква, че индустрията трябва да изгради доверие и не е свършила особена работа в убеждаването на обществеността в жизненоважната роля, която ще играе в глобалния проект за декарбонизация, който може да изисква повече количества мед през следващите 25 години, отколкото някога са били произведени.

Според Бартън секторът трябва да свърши по-добра работа при връзките с обществеността, добавяйки, че самата Rio Tinto е „причинила нашите собствени проблеми“ през 2020 г., след като разруши скалните убежища, смятани за свещени от аборигенските общности - ход, който Бартън описа като „ужасен“ и „смущаващ“.

Скот Клементс, партньор в Tribeca Capital, казва, че все още има огромни възможности пред минното дело, които могат да „генерират феноменална възвръщаемост".

„Предизвикателството за индустрията е да се разглежда като част от решението, а не като част от проблема“, подчертава Клементс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още