IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски дипломат: Ще инвестираме в минното дело в Канада въпреки натиска на Трюдо

Пекин разкритикува опитите на канадските власти да изтласкат китайските инвеститори от страната под претекст защита на националната сигурност

21:00 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският посланик в Канада обяви, че азиатската страна ще продължи да прави бизнес в канадския сектор на стратегически важните минерали въпреки репресиите на премиера Джъстин Трюдо срещу чуждестранните инвестиции, пише Bloomberg.

Посланик Цун Пейу посочи, че канадското правителство греши, като пречи на китайски инвеститори да купуват мажоритарни дялове в местни миннодобивни компании, както направи през 2022 г., когато принуди три китайски държавни дружества да се откажат от дялове в три местни концерна.

„Политизирането на нормалното търговско сътрудничество и използването на националната сигурност като претекст за политическа намеса е погрешно. Китай изразява твърдо противопоставянето си на това“, изтъква Цун в интервю за Bloomberg. „Ще продължим да правим бизнес на базата на взаимно уважение и взаимна изгода“, добавя той.

Коментарите му следват забележките на министъра на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън миналата седмица, който предупреди миннодобивните компании, че китайските дялове ще бъдат подложени на строги проверки на националната сигурност.

Китайските инвестиции продължават да текат през канадския миннодобивен сектор повече от година след като Трюдо реши да затегне правилата за чуждестранна собственост. Само тази година Zijin Mining Group Co. обяви планове за закупуване на 15% дял в канадската медодобивна компания Solaris Resources Inc., а Ganfeng Lithium Group Co Ltd. очаква да се сдобие с подобен дял в базираната във Ванкувър Lithium Americas Argentina Corp. Китайскатаа Yintai Gold се договори да купи компанията за намиране на златни залежи Osino Resources Corp. за 368 млн. канадски долара (271 млн. долара).

Представители на канадското правителство, говорейки при условие на анонимност, разкриват пред Bloomberg, че следят проблема отблизо и обмислят дали са необходими допълнителни мерки извън настоящия режим за преглед на националната сигурност.

Въпреки че Уилкинсън предупреди, че скорошните трансакции ще бъдат обект на строги прегледи, Цун призова канадското правителство да „уважава пазарните закони, вместо да и развява лозунги срещу Китай и да отправя тези неправилни обвинения чрез прекомерно разтягане на концепцията за национална сигурност“.

Китай намери съюзник в лицето на финансово затруднените канадски миннодобивни фирми, някои от които призоваха Отава да облекчи по-строгите правила за китайски инвестиции, докато секторът се бори да набере капитал, тъй като цените на суровините остават ниски.

Цун казва, че инвестициите на Китай осигуряват така необходимото финансиране на тези фирми във време, когато металите са се превърнали в основна съставка за глобалния преход към чиста енергия. Минералите, включително литий, мед, никел и кобалт, са ключови компоненти в електрическите превозни средства, слънчевите панели и вятърните турбини, въпреки че страни като Канада и САЩ настояха да изградят вътрешна верига на доставки, за да намалят доминирането на Китай в глобалната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още