IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори, контролиращи 11 трлн. долара, имат план за реформи в миннодобивния сектор

Групата застава зад т.нар. „Глобална инвеститорска комисия за минно дело 2030 г.“ с идеята да внедри общовалидни ESG стандарти

13:02 | 03.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-големите инвеститори в света подкрепят план за реформиране на миннодобивната индустрия, така че тя да може безопасно да отговори на нарастващото търсене на минерали и метали, необходими за зеления преход, пише Bloomberg.

Инвеститорите, контролиращи общо 11 трлн. долара, подкрепят т.нар. „Глобална инвеститорска комисия за минно дело 2030 г.“.

Групата, която беше свикана тази година с помощта на ООН, заяви, че целта ѝ е да „дефинира визия за социално и екологично отговорен миннодобивен сектор“ и да въведе набор от глобални стандарти за индустрията, обхващащи проблемите на детския труд до загубата на биоразнообразие.

Разширяващото се производство на вятърни, слънчеви и електрически превозни средства ще изисква значително повече минерали и метали, отколкото технологиите, задвижвани от изгаряне. И това принуждава ESG инвеститорите да действат по-критично към миннодобивната индустрия, която е свързана с дълъг списък от екологични и социални вреди - от детски труд и сексуално насилие до реки от токсични утайки и отравяне с живак.

„Минното дело никога не е било лесна индустрия: Въпреки това, ако енергийният преход бъде успешен, е необходимо значително увеличаване на доставките на устойчиво добивани минерали“, изтъква Джордж Чевли, портфолио мениджър в Ninety One, която също подкрепя проекта. „Само като се ангажираме с миннодобивната индустрия на много нива, ще гарантираме, че тези минерали могат да бъдат достъпни, като същевременно вземаме предвид многото различни акционери“, добавя той.

В списъка с инвеститори, които подкрепят инициативата, влизат още британската Aviva Plc, холандският пенсионен фонд APG-AM и канадската Caisse de Depot et Placement du Quebec.

„Комисията за минното дело 2030 предоставя уникална възможност да се отдръпнем и да обмислим как инвеститорите оценяват, управляват и инвестират в дългосрочен план в сектор, чиито времеви хоризонти са няколко десетилетия и често са в противоречие с краткосрочния инвестиционен натиск“, изтъква Адам Матюс, председател на комисията и главен отговорен инвестиционен служител на Пенсионния съвет на Църквата на Англия.

Матюс заяви по-рано тази година, че рисковете, свързани с бума на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) чрез миннодобивната индустрия, не получават достатъчно внимание. В резултат на това портфейлите, предназначени да поддържат екологични, социални и корпоративни принципи, могат да се окажат изложени на нарушения на човешките права и екологични щети чрез веригите на доставки, добавя Матюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още