IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миннодобивният сектор все по-трудно намира инженери за зеления преход

През последните години се наблюдава остър спад в броя на студените с фокус върху сектора

19:01 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Добивът на металите, от които после се произвеждат електропреносните мрежи и електрическите коли, е от решаващо значение за енергийния преход. Въпреки че миннодобивната индустрия разполага с големи залежи, тя е изправена пред тревожен недостиг на млади таланти, необходими за извличането на минералите от земята, пише Bloomberg.

В страни като Канада и САЩ, записването или завършването на университетски специалности, свързани с минното инженерство, се свива през последните години. Това може да се добави към предизвикателствата, пред които са изправени миннодобивните компании, докато се опитват да увеличат производството на всичко - от мед и никел до кобалт и литий, докато много страни гледат на доставките като на въпрос на националната сигурност, а индустриалните потребители се надпреварват да подсигурят доставките на тези метали.

Все по-малко на брой студенти искат да бъдат геолози или инженери, отчасти поради негативния имидж на минното дело по отношение на замърсяването, човешките права и равенството между половете. Това оставя индустрията със застаряваща работна сила и я принуждава да набира кадри извън традиционния набор от таланти в университета, като например чрез програми за квалификация и преквалификация.

Намаляващият интерес е ясен в някои от ключовите юрисдикции за минното дело по света. В Миньорското училище в Колорадо общият брой на записаните в бакалавърските програми по минно дело, геофизика и геоложко инженерство миналата година е намалял с около 35% спрямо преди десетилетие. В Канада завършилите минно дело и минерално инженерство са намалели с една трета между 2016 г. и 2020 г., показват данни на Statistics Canada.

Подобна е и историята в престижното британско Училище по миннодобивна дейност в Камборн, което традиционно захранва с таланти глобалната индустрия. Броят на придобилите дипломи от бакалавърската му програма по минно инженерство намалява през последните години, като приемът на нови студени беше преустановен през 2020 г. Тази година училището обяви нови програми за служители в сектора.

Британското минно дело е изправено пред голямо предизвикателство да посрещне своите бъдещи нужди, предупреждава Рис Морган, инженерен и образователен директор в Кралската инженерна академия. Около 80% от 1250-те минни инженери, регистрирани в Инженерния съвет на Обединеното кралство, са на повече от 50 години, а 40% са на поне 60 години, допълва той.

Вече има сериозен недостиг на работна ръка в американското минно дело, което води до значителни увеличения на разходите, споделя междувременно Уолтър Копан, вицепрезидент на Миньорското училище в Колорадо.

Броят на новите студенти в училищата по минно дело намалява драстично през последните години. Източник: Colorado School of Mines/Bloomberg Броят на новите студенти в училищата по минно дело намалява драстично през последните години. Източник: Colorado School of Mines/Bloomberg

Привличане на таланти

Усилията за справяне с недостига на висшисти включват нови пътища за работа и вътрешно обучение. Например от консултантската компания Wardell Armstrong посочват, че индустрията е отворила позиции за чиракуване, за да помогне за попълването на някои свободни места за техници и други длъжности.

Решаването на проблема с по-малкия брой работници не е нещо ново. По-ефективният добив означава, че големите играчи като BHP Group и Rio Tinto Group произвеждат много повече желязна руда, отколкото преди десетилетие – с много по-малко работници. Развитието на изкуствения интелект (ИИ) и автоматизацията може допълнително да намали зависимостта на сектора от квалифицирана работна ръка.

Освен това има нужда от повече неинженерни работни места, особено такова с фокус върху устойчивостта и социалните проблеми, които все по-често попадат в центъра на вниманието. Anglo American Plc споделя, че фокусът ѝ се измества към включването на завършили студенти със степен по социални и екологични науки и анализ на данни.

Освен това компаниите могат да получат по-голям достъп до по-добри лихвени проценти и финансиране, ако успеят да докажат своята репутация в областта на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG), добавят от Wardell Armstrong.

Миннодобивните компании успяват да увеличат производството с по-малко работници. Източник: Bloomberg/BHP, Rio Tinto Миннодобивните компании успяват да увеличат производството с по-малко работници. Източник: Bloomberg/BHP, Rio Tinto

Перспективи за работата

Спадът в броя на завършилите минно дело означава, че онези, които все пак изберат да отидат в индустрията, имат шанс за доходоносна кариера.

„Директно ми казаха, че ако имам магистърска степен, мога да си намеря работа“, споделя Майкъл Дината, който завършва магистърска програма в Camborne School of Mines, след като преди това следва политика.

И все пак той открива, че някои хора са изненадани от избора му, предвид стигмата около минното дело.

„Намирам това за иронично, защото цялата технологична инфраструктура е изградена върху метал“, добавя той.

Привличането на повече студенти може да бъде от решаващо значение за избягване на потенциален недостиг на нови геолози и инженери през следващите години и десетилетия. Тази година в САЩ беше въведено законодателство, което ще предостави грантове, за да помогне на свързаните със сектора училища да се справят с намаляващия брой студенти.

„Налице е силно предизвикателен пазар, който се конкурира за инженерни умения“, изтъква Морган от Кралската академия по инженерство. „Намирането на нови таланти е от решаващо значение за добива на материали, които ще позволят успешния преход към електрификация, за да се изпълнят амбициите за въглероден неутралитет“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още