IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите виждат потенциал у недолюбвания миннодобивен сектор в Европа

САЩ и Китай се очаква да добавят рекордни количества соларни производствени мощности тази година. Това подкрепя търсенето на мед и до известна степен и на алуминий

14:33 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите най-накрая виждат потенциал в европейските акции на миннодобивни компании, тъй като икономическите стимули в Китай полагат основите за възстановяване на сектора.

Подиндексът за миннодобивните акции в STOXX Europe 600 се понижава с 15% тази година, като това е най-зле представящият се сектор в региона. Вторият най-зле представящ се сектор от общоевропейския индекс е недвижимите имоти с 4,5% спад. Най-добре представящият се сектор е търговията на дребно с 27% ръст на съответния подиндекс, пише Ройтерс.

Секторът на металите и минното дело обикновено се счита от инвеститорите в акции в Европа за прокси, чрез което да получат експозиция към Китай, като се има предвид, че страната е най-големият потребител на суровини в света.

След краткия скок след края на COVID-мерките китайската икономика беше повлечена от планината от дългове, натрупана заради сериозните инвестиции в инфраструктура и спада в сектора на имотите. Анализаторите прогнозират, че икономиката ще нарасне с 5% тази година - най-бавният темп от 1990 г. насам.

През последните седмици Пекин предприе целенасочени стъпки за подкрепа на ключови икономически сектори. Така миннодобивните акции се издигнаха от достигнатите 31-месечни дъна. През последния месец минният подиндекс се повишава с почти 10% в сравнение със само 2,5% ръст за по-широкия STOXX 600.

„Китай изгражда стена от стимули тухла по тухла“, коментира Нейтън Суини, главен инвестиционен директор в Marlborough Investment Management. „В един момент хората ще осъзнаят, че стената е построена, но това няма да стане изведнъж“, допълва той.

През последните три месеца Китай облекчи правилата за закупуване на жилища и вземане на заеми и намали основните лихвени проценти. Въведени бяха и данъчни облекчения за малкия бизнес и частните инвестиции в някои инфраструктурни сектори.

Според Суини тази широка гама от мерки може да бъде катализатор за подем в сектора на металите и минното дело.

Подиндексът на основните ресурси се търгува с над 20% отстъпка спрямо STOXX 600. Миннодобивните акции се търгуват при 12-месечно форуърдно съотношение цена/печалба от 9,8 в сравнение с 12,3 за по-широкия пазар, според LSEG Datastream.

Акциите на някои от водещите компании в индустрията претърпяха сериозни спадове тази година. Glencore и Boliden изтриха по над 20%, а Anglo American загуби 30% при 7,5% ръст на STOXX 600.

Медната и желязната руда се справят по-добре. Тримесечната цена на медта на Лондонската борса за метали остава без промяна за годината при 8380 долара за тон. Цената на фючърсите на сингапурската желязна руда в началото на месеца е нагоре с близо 9%.

Като се има предвид тежестта на Китай на пазара на суровини – според Morningstar страната заема 50% от търсенето на рафинирана мед и около 70% от търговията с желязна руда, част от тази устойчивост в крайна сметка трябва да проникне в акциите на миннодобивните компании, коментират анализатори.

Медта е гръбнакът на електрическата и електронната промишленост и е от съществено значение за надграждането на електрическите мрежи, изграждането на слънчеви ферми, вятърни турбини и електрически превозни средства.

САЩ и Китай се очаква да добавят рекордни количества слънчеви производствени мощности тази година. Това подкрепя търсенето на мед и до известна степен и на алуминий, според анализаторът на металите и минното дело на UBS Даниел Мейджър.

Мейджър не вярва, че стимулите в Китай ще доведат до експлозия в търсенето на суровини, каквато беше наблюдавана след 2008 г., когато страната се възстанови от световната финансова криза. Виждаме мерки, които ограничават спада и създават стабилизация на съвкупното търсене на суровини, но няма да доведат до особено силно възстановяване, смята той.

Същевременно Мейджър очаква перспективите пред търсенето на желязна руда да се влошат заради забавянето на икономиката, докато медта и алуминия ще се възползват от бума на възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още