IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-посещаваните музеи в света

Въпреки увеличаващото се присъствие на Китай в горните редици, Лувърът защитава първото си място като най-посещаваният музей в света

16:01 | 06.11.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Големите американски музеи са излезли от топ 10 на най-посещаваните през 2020 г., след като градове по източния бряг като Ню Йорк и Вашингтон бяха затворени заради Covid-19. През 2021 г. Музей на изкуството „Метрополитън“ и Националната художествена галерия се връщат съответно на шест и седмо място, пише Statista.

Националната галерия в столицата Вашингтон най-вече може да увеличи пътуванията си с възстановяването на пътуванията. Китайският музей по науката и технологиите в Пекин има дори по-висок темп на растеж, но въпреки увеличаващото се присъствие на Китай в горните редици, Лувърът защитава първото си място като най-посещаваният музей в света. Парижката институция е посрещнала 2,83 млн. посетители миналата година.

Въпреки това цифрите в класацията засега са далеч от пика през 2019 г., когато над 100 млн. души посетиха 20-те най-големи музеи в света. През 2021 г. този брой е бил едва 29,5 млн. души – с 34% повече спрямо 2020 г. Това показва индекса Museum за 2021 г. на TEA и AECOM.

На второ място е Националният музей на Китай, разположен в Пекин, с около 2,38 млн. посетители. Музеят се роди през 2003 г. след сливането на Музея на китайската революция и Националния музей на китайската история, които са основани съответно 1950 и 1912 г. Дори когато се съди за възрастта по най-стария отдел, държавната институция все още е най-младата в списъка.

Ватиканските музеи, от друга страна, само едва на десето място по брой на посетителите, но са основани от папа Юлии II през 1506 г., което ги прави най-старите съществуващи музеи в Европа.

Infographic: The World's Most-Visited Museums | Statista 

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още