IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестициите в STEM ще помогнат на българското образование?

Фокусът е върху оборудването, а са ключови дейностите за образование и квалификация, казва Наталия Митева

15:32 | 21.11.22 г.

Програмата за създаване на STEM центрове в българските училища е мащабна заявка, но е проблем, че фокус се поставя върху оборудването и ремонтите дейности, в същото време са извадени дейностите за образование и квалификация, които са ключови. Това каза Наталия Митева, член на борда на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и мениджър образователни проекти на Google, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Средствата за развитие на STEM центрове в българските училища, които са предвидени по Плана за възстановяване и развитие, са гигантска възможност. Нужно е обаче да се остави проектното начало, да се интегрират всички компоненти на STEM образованието в училищния проект“, каза гостът.

Тя отбеляза, че инвестицията е програмирана да създаде условия за проектно базирано обучение и развиване на онези умения у младите хора, които ще ги направят конкурентни и то в професии, които са силно технологично ориентирани.

„Начинът, по който са разпределени средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, обаче, е много притеснителен“, смята Митева. По думите й има изкривяване на идеята за холистичното STEM образование, което имаше правителството преди две години, когато Министерството на образованието и науката започна първите си STEM инвестиции.

"Сега в тази програма виждаме много мащабна заявка, но сякаш огромен фокус се поставя върху обзавеждането, оборудването и ремонтите дейности, но от там са извадени дейностите за образование и квалификация, а те са ключови. Вероятно това се предвижда да се случи чрез друг инструмент за финансиране - Оперативната програма", каза събеседникът.

„В новата програма се поставя акцент върху обзавеждането, а не върху съдържанието и квалификацията. Разминаването на тези два инструмента представлява риск за резултатите, които очакваме от STEM инвестициите. Искаме да избегнем това да останем с едни ремонтирани сгради, които няма да бъдат използвани по предназначение“, подчерта Митева.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още