IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциация на частните училища: Частното образование предоставя иновативни модели

В България има 126 частни детски градини и 113 частни училища, твърди Мария Каменова от Българската асоциация на частните училища

22:05 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на частните детските градини в България е 126, а училищата са 113 – това не е никак малко за България, но частното образование трябва да обхваща все повече семейства, защото то дава различност. Това каза Мария Каменова, председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Основаването на частните учебни заведения се дължи на хора, които наистина считат, че трябва да има различие. Различието е в това, че частното образование предоставя иновативни модели, които по-късно получават приемственост в държавната образователна система“, отбеляза Каменова.

По думите ѝ в частните детски градини учат 16 хил. деца. Тя посочи, че този брой може да звучи малък, но напомни, че частните градини и училища преминават през съществен период на доказване, че могат да се развиват самостоятелно.

Каменова уточни, че финансирането на частните учебни заведения е регламентирано в закона, но е поставено условие - 20% от децата трябва да бъдат безплатно приети. Според нея тази мярка не води до развиване на частното образование.

„Искаме частното образование да бъде в същността си прието до голяма степен от родителите, тъй като групите са много малки и фокусът на всяка една от организациите е личностното развитие на деца и ученици“, каза Каменова.

По думите ѝ таксите на частните училища и градини се формират от определен модел по визия на основателя и лидера, който създава екип.

На 20 януари ще се проведе първият онлайн информационен форум за частно образование.

Правим това събитие с много голям ентусиазъм и надявам се – професионализъм, коментира още Каменова.

Форумът е насочен главно към родители, но и още една таргет група, а именно - студентите. Събитието има за цел да обхване онази общност, която има интерес да научи повече за частното образование, като е разделено на три модула – частни детски ясли, детски градини, училища и гимназии.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още