IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Учителските заплати не са достатъчно условие за промени в образованието

Заплатите на учителите растат непрекъснато, а тези в университетите изостават и крайният резулат е плачевен, смята проф. Албена Йорданова

16:03 | 02.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парите са необходимо, но недостатъчно условие, за да постигнем промени в образованието. Това каза пред БНР Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“. От началото на тази година началната минимална заплата на учителите става 1853 лв., като според експертът трябва да сравняваме учителските заплати не със средните за страната, а със средната заплата за вишисти.

„Не трябва да ни радва, че учителите ще вземат повече от касиерите в супермаркетите", каза още Стойчев. По думите му в педагогическите специалности не са привлечени дори средно добри студенти.

Георги Стойчев изтъкна, че младите хора приоритизират уменията пред теоретичните знания, което е сигнал към образователната система за посоката, в която трябва да се променя, ако искаме училището да е интересно.

Като един от проблемите на висшето образование експертът очерта това, че голяма част от най-добрите и амбициозни потенциални студенти избират да учат в чужбина.

„Проблемът няма как да бъде решен с повишаване на учителските заплати“, смята проф. Албена Йорданова, ръководител на националния отбор по биология за олимпиадите по биология.

Учителските заплати се повишават непрекъснато през последните години. Заплатите в университетите значително изостават и изобщо не се наблюдава подобна тенденция, каза Йорданова.

По думите ѝ „крайният резултат като цяло е плачевен“ и има „очеваден проблем в образованието“.

Относно новосъздадения държавен фонд „Стефан Стамболов“, който ще подпомага български граждани за висококачествено висше образование в чужбина, Стойчев посочи, че това ще създава допълнителен стимул за завършилите най-престижните висши училища по света да се върнат в България.

„Той обслужва не толкова образователната система, колкото пазара на труда“, каза Стойчев. По думите му става дума за много малък брой специалисти, които могат да бъдат подкрепени, в специфичен кръг от висши училища.

Според Албена Йорданова една от спънките във фонда „Стамболов“ е, че студентът следва да е завършил бакалавърска степен.

„Инвестицията е доста сериозна, след което въпросният младеж се връща в България за срок от три години. Дали тази инвестиция си заслужава крайния резултат, все още има много въпросителни. От една страна приветствам тази програма, от друга – много са неяснотите около нея. Как ще бъдат подбирани младежите, сумите по тези договори… За мен тези огромни инвестиции биха могли да бъдат направени тук, в България. Тук да бъде повишено качеството на образованието във водещите университети“, каза Йорданова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още