IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от INSAIT

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research

13:57 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: INSAIT
Снимка: INSAIT

Технологичният гигант Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени от българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава БТА.

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той, заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обяви дарението на форум на компанията в София.

Борис Георгиев припомни, че при откриването на INSAIT през 2022 г. Google е подпомогнал института и с 250 хил. долара за докторантски стипендии. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните две години. 

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския институт в ключови области на изкуствения интелект, като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво", каза Цоков.

„Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България", каза още Цоков.

Той съобщи, че над 200 хил. български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още